Fregata iraniană Sahand s-a scufundat în portul Bandar Abbas (Foto)

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Fregata IRIS Sahand (74) a Marinei iraniene s-a răsturnat și s-a scufundat în portul Bandar Abbas.
Fregata IRIS Sahand (74) a Marinei iraniene s-a răsturnat și s-a scufundat în portul Bandar Abbas.

Pe 7 iulie 2024, nava de război iraniană Sahand s-a scufundat în timpul activităților de întreținere în portul Bandar Abbas, eveniment care a atras atenția internațională și a ridicat mai multe preocupări cu privire la siguranța operațiunilor navale iraniene.

Detalii despre accident

Fregata Sahand, lansată în 2012 și pusă în funcțiune oficial în 2018, a fost una dintre cele mai moderne nave ale marinei iraniene. Proiectată cu capacități stealth și echipată cu armament avansat, era destinată să funcționeze ca una dintre principalele nave de război ale flotei iraniene din Golful Persic.

Fregata IRIS Sahand (74) a Marinei iraniene s-a răsturnat și s-a scufundat în portul Bandar Abbas. Nava are 12 ani și este printre cele mai moderne nave de luptă de suprafață ale Marinei iraniene. Sursa fot: Naval News.

Nava cu un deplasament de 2.000/ -2.500 de tone, catalogată pompos de Marina iraniană drept distrugător, derivă din britanicul Vosper Mk V, o corvetă-fregată ușoară datând din anii 1970 a fostei Marine Imperiale a Teheranului.

Armamentul lui Sahand a constat din patru până la opt lansatoare pentru rachete antinavă Qader, un tun de 76/62 mm  Fajr-27, o copie a OTO Melara Compact și un CIWS Kamanda de 30 mm, plus patru mitraliere de 20 mm și 12,7 mm.

Pentru lupta antisubmarin, pe lângă sonar, nava se putea baza pe cele două lansatoare de torpile triple de 324 mm și pe elicopterul Agusta Bell 212 ASW pentru care era disponibilă puntea de zbor.

În timp ce era reparată în portul Bandar Abbas, nava s-a răsturnat, o parte a bordului ajungând sub nivelul mării. Potrivit relatărilor, accidentul “a fost cauzat de o defecțiune tehnică în timpul operațiunilor de întreținere”.

Probabil, greutatea suplimentară a sistemelor noi amplasate pe navă a avut și ea o influență asupra acestui accident, modificând centrul de greutate al navei.

 

Nu este un caz singular

 

Pierderea Sahand-ului reprezintă o lovitură gravă pentru Marina iraniană, care a suferit deja incidente similare în ultimii ani. De exemplu, în 2021, nava Kharg, una dintre cele mai mari din flota iraniană, s-a scufundat în urma unui incendiu în Golful Oman. Acest nou incident ridică îndoieli suplimentare cu privire la siguranța și eficiența operațiunilor navale iraniene.

Autoritățile iraniene au lansat imediat investigații pentru a determina cauzele exacte ale scufundării și au spus că ar putea fi necesare eforturi semnificative pentru a recupera și repara nava. Șeful complexului industrial ISOICO, responsabil cu reparațiile navelor, a spus că, în ciuda pagubelor grave, există încă posibilitatea refacerii Sahand.

Incidentul evidențiază provocările continue cu care se confruntă marina iraniană în operarea și întreținerea navelor sale de război. Cu situații recurente, capacitatea Iranului de a menține o flotă navală modernă și eficientă rămâne sub semnul întrebării. Acest eveniment ar putea influența și dinamica geopolitică din regiunea Golfului Persic, având în vedere importanța strategică a capabilităților maritime pentru Iran.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel