Fregata a intrat în Marea Neagră pe 14 decembrie. La bordul acesteia se află ambarcat un elicopter de tip NH-90.
Între altele, pe parcursul șederii în Marea Neagră, nava franceză a efectuat o escală în portul Odesa din Ucraina. De asemenea, la sfârșitul anului trecut, pe 30 decembrie, fregata Auvergne a efectuat un exercițiu de tip Passex cu nava mare de desant Yuri Olefirenko aparținând Forțelor Navale ale Ucrainei. Pentru coordonarea activităților comune, între cele două nave au fost asigurate comunicații de serviciu pe canale VHF, în limba engleză, conform setului de semnale maritime internaționale.
Trebuie remarcat faptul că, în prezent, în acvatoriul Mării Negre nu se mai află nicio navă de luptă aparținând Forțelor Navale ale statelor neriverane, membre NATO. Probabil însă că această situație nu va dura prea mult. Este de așteptat ca, în perioada următoare, SUA și alte state membre ale Alianței, între care Marea Britanie, să-și intensifice prezența navală în regiune, ținând cont de faptul că la începutul anului sunt planificate negocieri importante între Federația Rusă și SUA,NATO sau OSCE. În același timp, potrivit unor estimări ucrainene și occidentale, este posibil ca în săptămânile următoare, trupele rusești să declanșeze o operație ofensivă pe teritoriul Ucrainei.
După cum au informat surse de pe Twitter și Telegram, pe 27 decembrie, distrugătoarele americane USS Ross și USS Roosevelt au părăsit Baza Navală Rota din Spania și au intrat în Marea Mediterană, îndreptându-se spre est. Nu este exclus ca acestea să ajungă în zilele următoare în Marea Neagră.
De asemenea, începând din 14 decembrie, portavionul american USS Harry S. Truman și gruparea navală a acestuia se află în Marea Mediterană. În prezent, portavionul efectuează o escală în cadrul Bazei Navale Souda Bay de pe Insula Creta (Grecia).
Potrivit planurilor inițiale, portavionul USS Harry S. Truman trebuia să traverseze Canalul Suez și să se deplaseze în zona Golfului Persic. Însă, pe fondul situației tensionate din Regiunea Mării Negre, portavionul a primit ordin să rămână în Marea Mediterană. Astfel, este posibil, ca nave aparținând grupării sale navale să intre și în Marea Neagră.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News