Rușii traveresează Suezul cu “fratele mai mic” al crucișătorului Moscova. Crucișătorul ”Varyag” revine în Marea Mediterană

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Crucișătorul RFS Varyag Sursa foto: Ministerul Apărării din Rusia
Crucișătorul RFS Varyag Sursa foto: Ministerul Apărării din Rusia

Rusia încearcă să-și facă simțită prezența în Marea Mediterană.

Serviciul de presă al Regiunii Militare Est din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat, pe 01.04.2024, că nava amiral a Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP), crucișătorul purtător de rachete Varyag, a traversat Canalul Suez și a intrat în Marea Mediterană.

“În ziua anterioară, crucișătorul purtător de rachete Varyag a finalizat traversarea Mării Roșii, unde a asigurat prezența Forțelor Navale ale Federației Ruse în regiune. În Marea Mediterană, crucișătorul FROP va îndeplini misiuni în conformitate cu planul de antrenament al flotei aprobat anterior”, se arată într-un comunicat de presă al FROP, preluat de agenția Tass.

Potrivit precizărilor șefului Serviciului de presă al FROP, căpitan rang III Ilya Koleshnikov, echipajul navei va continua să-și îndeplinească serviciul potrivit misiunilor încredințate în cadrul marșului de lungă durată.  

Comentariul autorului: Probabil că, în perioada următoare, nava amiral a FROP va asigura conducerea Grupării navale operative a Forțelor Armate ale Federației Ruse din estul Mării Mediterane.

Este pentru a doua oară de la începutul invaziei militare a Rusiei în Ucraina, când crucișătorul îndeplinește misiuni în Marea Mediterană.

Trebuie precizat faptul că, în scurt timp, în Marea Mediterană va intra și o a doua navă de luptă a FROP. Este vorba despre fregata modernizată Mareșal Shaposhnikov, aflată într-o escală în portul Massawa din Eritreea.

Crucișătorul purtător de rachete Varyag este unul dintre “frații mai mici” ai crucișătorului Moscova, care a fost scufundat în Marea Neagră pe 14.04.2022.

În total, pentru Forțele Navale ale Federației Ruse au fost construite trei crucișătoare Proiect 1164. După crucișătorul Moscova, care a fost operaționalizat în decembrie 1982, Forțele Navale au mai primit în dotare două nave de acest tip, respectiv crucișătoarele Mareșal Ustinov (septembrie 1986) și Varyag (decembrie 1989). Cea de-a patra navă din cadrul proiectului, crucișătorul Ukraina, a rămas nefinalizată într-un șantier din Marea Neagră și a fost transferată Ucrainei în anul 1993.

Sursa: tass.ru.

Citește și: Au intrat și rușii în Marea Roșie. Nave de luptă rusești se îndreaptă spre estul Mediteranei pentru a întări gruparea de acolo aflată la cel mai redus nivel istoric

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel