Un general francez face apel la reorganizarea Forţelor Armate Franceze: Se impune creşterea numărului de tancuri Leclerc modernizate

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Trupele și tancurile armatei franceze sunt mobilizate pentru un exercițiu militar NATO. Sursa Foto: Janek Skarzynski / Getty Images.
Trupele și tancurile armatei franceze sunt mobilizate pentru un exercițiu militar NATO. Sursa Foto: Janek Skarzynski / Getty Images.

Într-un interviu acordat publicației La Tribune despre expoziția EuroSatory 2024, generalul Charles Beaudoin, fost șef adjunct al Statului Major al Armatei Franceze, a vorbit despre starea actuală a armatei. El a spus că, după treizeci de ani de operațiuni externe, Armata Franţei a trecut de la o forță blindată complet mecanizată la o forță expediționară mai mobilă, ușor blindată.

Generalul Beaudoin a atribuit o parte din această transformare "dividendelor de pace" de după Războiul Rece. Acesta a explicat că aceste dividende au forțat armata franceză să facă "sacrificii majore", devenind o "umbră" a ceea ce a fost. Aceste reduceri, a adăugat el, au afectat grav stocurile de muniție și pregătirea armatei, pe care le-a descris ca fiind la un nivel destul de scăzut.

Generalul Beaudouin, un susținător al programului SCORPION, are unele îndoieli cu privire la viitoarea forţa blindate a armatei franceze. Acesta crede că vehicule precum Griffon, Serval și Jaguar sunt importante în conflictele intense, dar susține că acestea nu pot "duce greul", așa cum au făcut vehiculele blindate VAB și AMX-10RC în timpul operațiunii Desert Storm din 1991. 

,,Aceste vehicule nu sunt tancuri sau vehicule de luptă pentru infanterie. Designul lor pe roți le limitează blindajul și mobilitatea în Europa Centrală, unde vehiculele pe șenile sunt principala forță. Ele se bazează pe tancurile Leclerc și VBCI [vehicule blindate de luptă]", a explicat el. El a sugerat "reconstruirea unei ''forțe Leclerc'' mai mari din tancuri vechi și modernizarea blindatelor VBCI". Cu toate acestea, viitorul familiei Leclerc nu este simplu.

În prezent, armata franceză dispune de 200 de tancuri Leclerc. Potrivit raportului prezentat la EuroSatory 2024 de Ministerul francez al Forțelor Armate, 130 dintre aceste tancuri, în loc de cele 160 planificate, vor fi modernizate la noul standard XLR până în 2030. Alte 40 vor fi modernizate până în 2035. 

Transformarea armatei nu este ușoară. Este nevoie de mai mulți bani, ceea ce este greu din cauza situaţiei financiare actuale și a finanțării altor proiecte urgente precum descurajarea și zonele de conflict emergente. Generalul Baudouin menționează, de asemenea, că există rezistență la schimbarea modelului actual. 

,,Armata nu se bazează pe un singur sistem pentru obținerea superiorității militare. Ea utilizează un mix de efective și generează forțe în funcție de natura conflictului. Dar, adesea, achizițiile minimizează unele efective. Treizeci de ani de concentrare pe forțele expediționare și-au lăsat amprentă la toate nivelurile. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea către un corp blindat bine echilibrat, complet mecanizat, deși această transformare va dura mult timp", a concluzionat generalul.

Tancul Leclerc este un tanc de luptă principal fabricat de compania franceză Nexter Systems. Este numit după generalul Philippe Leclerc din cel de-al Doilea Război Mondial. Leclerc este cunoscut pentru tehnologia sa avansată și mobilitatea ridicată, fiind unul dintre cele mai bune tancuri din lume. 

MBT-ul Leclerc Scorpion / XLR modernizat va păstra același armament ca și tancul Leclerc standard, care constă într-un tun Giat de 120 mm calibru 52 cu țeavă lisă, denumit CN 120-26. Tunul este echipat cu un manșon termic și un sistem de aer comprimat pentru evacuarea fumului rezultat în urma exploziei încărcăturii.

Turela este echipată cu un sistem de încărcare automată care conține 22 de proiectile gata de utilizare. Noul Leclerc va putea trage două tipuri principale de muniție de 120 mm, APFSDS (Armour-Piercing Fin-Stabilized Discarding-Sabot) cu o viteză la gura țevii de 1.790 m/s și HEAT (High-Explosive Anti-Tank) cu o viteză la gura țevii de 1.100 m/s. O mitralieră de 12,7 mm este montată coaxial cu armamentul principal. Leclerc

Versiunea Leclerc Scorpion este echipata, de asemenea, cu o stație de armament operată de la distanță, montată pe partea superioară a turelei, care este înarmată cu o mitralieră de 7,62 mm.

Leclerc Scorpion este modernizat cu un nou pachet de blindaj care include blindaj modular suplimentar pe carenă și pe turelă. Partea din față a laturii carenei este protejată de un blindaj pasiv gros, în timp ce partea din spate este echipată cu un blindaj de tip cușcă metalică pentru a proteja compartimentul motor împotriva atacurilor cu RPG-uri (Rocket-Propelled Grenade).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel