Macron oferă noi informații despre viitorul portavion al Franței

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele Emmanuel Macron a anunțat în timpul vizitei la uzina de echipamente nucleare Framatome din Le Creusot că Franța va avea un nou portavion cu propulsie nucleară.

Declarația președintelui vine să spulbere orice speculație pe această temă și certifică ce fel de propulsie va avea viitorul portavion al Franței. Planurile privind arhitectura noului portavion trebuie finalizate până în 2025, când vor începe lucrările de construcție a navei. Se preconizează că după doi ani de teste pe mare, portavionul va intra în serviciul de luptă în 2038.

"Portavionul este piesă esențială pentru suveranitatea noastră. Un vas de luptă, simbol al puterii și mărturie a capacității noastre de acțiune, el poartă vocea Franței în toate mările lumii" a spus Emmanuel Macron.

Viitorul portavion va fi mult mai puternic decât portavionul actual. Va avea un deplasament de aproximativ 75.000 de tone, va avea 300 de metri lungime și 80 de metri lățime. Propulsia nucleară îi va asigura o deplasare cu o viteză de 50 km/h. Echipajul său va fi format din aproximativ 2.000 de marinari.

Propulsia nucleară îi va permite portavionului o autonomie mai mare. 

Dezvoltarea și construcția portavionului va asigura totodată și 2.100 de locuri de muncă: 400 de persoane vor fi responsabile de construcția navei la Saint-Nazaire, 1.400 de persoane vor lucra pentru Naval Group și partenerii săi, iar 300 de persoane vor fi angajate pentru dezvoltarea propulsiei nucleare.

Lucrările se vor desfășura în principal între regiunile Pays de la Loire, Bretania și sudul Franței.

"Porte-Avions de Nouvelle Génération (New-Generation Aircraft Carrier sau PANG) este un proiect care va costa câteva miliarde de euro. Cifra pe care o știm astăzi, cu precizie, este că proiectarea și dezvoltarea navei și propulsia acesteia, până în 2025, vor costa 900 de milioane de euro. Această sumă acoperă continuarea studiilor detaliate de proiectare atât pentru portavion, cât și pentru sistemul său de propulsie", a anunșat Ministerul Apărării într-un comunicat, potrivit Defense-aerospace.

Portavionul va fi echipat cu două reactoare nucleare K22, derivate din reactoarele K15 care alimentează Charles de Gaulle, dar furnizează mai multă putere, deoarece fiecare va genera 220 MW față de 150 MW.

Viitorul portavion va fi capabil să opereze orice tip de aeronavă viitoare - de la avioane de luptă cu echipaj sau de avertizare timpurie la drone ușoare. Pe portavion vor putea opera și avioane ale NATO.

Citește și: Japonia, Franţa şi SUA vor efectua exerciţii militare comune

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel