Emisarul Kremlinului pentru negocierile de pace în Ucraina, Dmitri Kozak, "şi-a dat acordul pentru ca noi să reluăm negocierile grupului Normandia la nivel de consilieri diplomatici", a indicat Palatul Elysee.
"Considerăm că am putea organiza o primă reuniune (la acest nivel) până la sfârşitul lunii ianuarie", adaugă preşedinţia franceză după vizita comună a consilierilor diplomatici ai preşedintelui francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Olaf Scholz la Moscova, apoi la Kiev.
Rusia zădărniceşte de mai multe luni acest format de discuţii, care vizează să pună în aplicare acordurile de pace de la Minsk (2015), denumit astfel pentru că prima întâlnire a liderilor celor patru ţări a avut loc în 2014 în Normandia (vestul Franţei).
Această reuniune va interveni chiar înaintea "anulării proiectului de lege (ucrainean) privind aşa-zisa perioadă de tranziţie, care nu respectă acordurile de la Minsk", a adăugat Palatul Elysee.
Acest proiect de lege, pregătit în vara anului 2021, se referea la "perioada de tranziţie" în Donbas, teritoriu separatist prorus în estul Ucrainei, şi în Crimeea - peninsulă ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014 - până la "reintegrarea" lor în Ucraina.
Documentul recunoştea Rusia ca "stat agresor şi stat ocupant", ceea ce Moscova respinge în totalitate.
"Acest prim gest ucrainean cere un răspuns din partea separatiştilor/Rusiei, astfel încât să putem intra apoi în subiectele de substanţă", a relevat preşedinţia franceză.
Parisul este totuşi de părere că viitorul rămâne incert. Ar trebui văzut "dacă ucrainenii şi ruşii îşi respectă de fapt angajamentele"asumate.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel marţi la un summit cvadripartit cu Moscova, Paris şi Berlin pentru "a pune capăt conflictului" cu separatiştii, pe fondul tensiunilor internaţionale cu Rusia.
"Volodimir Zelenski nu este un client nici al preşedintelui Putin, nici al Rusiei. Şi deci Vladimir Putin are mai degrabă dorinţa să exercite presiune asupra lui decât să negocieze cu el", notează Palatul Elysee.
Tensiunile legate de Ucraina s-au amplificat după ce Rusia, acuzată de pregătirea unei invazii, a comasat zeci de mii de soldaţi în apropiere de frontiera ucraineană.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News