Franța votează astăzi. Un parlament blocat, scenariul cel mai probabil

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rezultatele la nivel de departament în primul tur al alegerilor legislative din Franța. Bleumarin - Reuniunea Națională, Roșu - Uniunea Stângii; Galben - Grupul președintelui Macron; Albastru - Les Républicains; Negru - extrema dreaptă condusă de Éric Cio
Rezultatele la nivel de departament în primul tur al alegerilor legislative din Franța. Bleumarin - Reuniunea Națională, Roșu - Uniunea Stângii; Galben - Grupul președintelui Macron; Albastru - Les Républicains; Negru - extrema dreaptă condusă de Éric Ciotti, desprinsă din Les Républicains

Cetăţenii francezi merg la vot duminică, 7 iulie, pentru al doilea tur al alegerilor legislative. Urnele se închid la ora 20.00 (21, ora României).

Dacă în urmă cu șapte zile, era incert care vor fi rezultatele finale, bazându-ne pe alegeril din primul tur din Franța, de data aceasta rezultatele vor fi definitive.

Partidul lui Le Pen (Rassemblement National) a câștigat încă din primul tur o serie de locuri și scenariul de majoritate absolută părea unul realizabil.

După cum am aflat săptămâna aceasta, acest decalaj s-a redus din cauza celor peste 200 de ”acorduri de rezistență” la care au ajuns centriștii și stânga, care și-au dat mâna pentru a nu lăsa extrema dreaptă să câștige.

 

Nu vor fi exit poll-uri. Cum se estimează votul în Franța

 

Primele proiecții vor fi disponibile imediat de la ora 20.00, ora Franței, dar nu va fi un exit poll, ci doar estimări ale numărării deja în curs în zonele în care urnele s-au închis de la ora 18.00 (secțiile de votare se închid mai devreme în zonele rurale).

Modelul statistic care permite primele proiecții lansate fix la 20.00, ora închiderii urnelor în orașele mari se bazează pe eșantioane reprezentative ale votului francez rafinat la fiecare alegere după caracteristici geografice (între metropole, suburbii, zone rurale) și politice (fiefuri dominate de diferitele forțe politice).

Ifop, cel mai vechi institut de votare din Franța, folosește această metodă din 1965 cu 300 de secții de votare, cu oarecare succes.

Rezultatele definitive sunt așteptate în următoarele ore. Numărarea buletinelor de vot este mai rapidă, datele finale și componența noii Adunări Naționale ar trebui să fie cunoscute până la miezul nopții.

 

 Un parlament blocat, scenariul cel mai probabil

 

„Pentru mine cea mai probabilă ipoteză este un parlament blocat”, spune Jean-Daniel Lévy, directorul Harris Interactive, unul dintre primii care a publicat o proiecție a locurilor în alegerile generale anticipate, arată LaRepubblica.

Scenariul majorității absolute pentru Adunarea Națională nu poate fi exclus, dar este scenariul care pare cel mai puțin probabil.

Conform previziunilor noastre ar trebui să obțină între 185 și 215 deputați. Chiar dacă nu ajunge la o majoritate absolută, este totuși o progresie importantă. La ultimele alegeri legislative RN obţinuse 89 de deputaţi.

Dacă blocul central va avea între 115 și 145 și stânga între 168 și 198, nu va fi sigur că se va găsi o majoritate alternativă care să guverneze, crede Lévy.

Scenariul cel mai probabil este un parlament blocat. 

”Ar fi o premieră în Republica a cincea. În acel moment, am putea invoca calendarul următoarelor săptămâni, pentru că vor avea loc Jocurile Olimpice în Franța”, prognozează Lévy care nu exclude ”un guvern tehnocrat, nemaivăzut până acum în Franța, sau eventual reconfirmarea lui Gabriel Attal și a executivului său pentru a gestiona perioada Jocurilor Olimpice”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel