Franța vine tare din urmă: Noul tandem de luptă între o dronă stealth ce va zbura cu avioanele Rafale în versiunea F5 țintește superioritatea tehnologică franceză

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Rafale alături de o dronă stealth. Foto: Dassault Aviation
Rafale alături de o dronă stealth. Foto: Dassault Aviation

Franța ține pasul cu cele mai noi sisteme de luptă ale domeniului aerian – avioanele de luptă fără pilot care colaborează între ele, cunoscute mai larg sub acronimul CCA (Collaborative combat aircraft). Noua dronă de luptă va fi una stealth.

Pe 8 octombrie, ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, a anunțat lansarea în dezvoltare a vehiculului aerian de luptă fără pilot (UCAV) care va completa după anul 2030 viitorul standard F5 al avionului de luptă Rafale.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei ceremonii care marchează cea de-a 60-a aniversare a Forțelor Aeriene Strategice Franceze (FAS) la baza aeriană Saint-Dizier, în prezența generalului Jérôme Bellanger - șeful Statului Major al Forțelor Aeriene și Spațiale Franceze, și Éric Trappier - președinte și CEO al Dassault Aviation.

 

Noul tandem de luptă stealth Rafale la standardul F5 care va zbura cu o dronă stealth contribuie la superioritatea tehnologică viitoare a Franței

 

2. -imagine fara descriere- (avion-rafale-f5-desing-dassault_10412000.jpg)

„Această dronă de luptă stealth va începe să contribuie la superioritatea tehnologică și operațională a Forțelor Aeriene Franceze până în 2033. Este semnificativ că este inițiată astăzi, deoarece marcăm cea de-a 60-a aniversare a Forțelor Aeriene Strategice și cea de-a 90-a aniversare a Forței Aeriene și Spațiale: în aeronautică – un domeniu extrem de complex – viitorul are rădăcini adânci, iar inovația se bazează pe experiență. Dassault Aviation și partenerii săi sunt mândri să servească Forțele Armate Franceze și Agenția Franceză de Achiziții pentru Apărare (DGA). Încrederea lor reînnoită ne onorează și ne obligă”, a declarat Éric Trappier.

Acest UAV va fi complementar Rafale și va fi destinat luptei colaborative. Va încorpora tehnologii ascunse, control autonom (cu om în buclă), capacitate internă pentru încărcătură utilă și multe altele. Va fi extrem de versatil și conceput pentru a evolua în conformitate cu amenințările viitoare, a precizat compania Dassault Aviation.

Noua dronă de luptă va beneficia de realizările programului nEUROn*, primul demonstrator UCAV stealth din Europa.

Inițiat în 2003, programul nEUROn a reunit resursele aeronautice din șase țări europene, management proiectului fiind făcut de Dassault Aviation. Zborul inaugural al programului a avut loc în decembrie 2012 și, până în prezent, au fost efectuate peste 170 de zboruri de testare.

3. Două avioa... (avioane-rafale_04216300.jpg)

După ce Spania s-a alăturat programului la începutul lunii februarie 2006, programul nEUROn a fost dezvoltat de companiile Dassault Aviation, Thales, EADS France (Franța), Leonardo-Finmeccanica (Italia), Saab  (Suedia), EADS CASA (Spania), Hellenic Aerospace Industry (Grecia) și RUAG (Elveția).

Demonstratorul de zbor din programul nEUROn are o masă totală maximă la decolare de 7.000 de kg, iar gol (fără încărcătură utilă și combustibil) are 4.900 kg. Atinge o viteză maximă de 980 km/h și un plafon de zbor de 14.000 de metri. Poate fi echipat cu două bombe ghidate de 230 de kg. Cu o formă de aripă zburătoare are o lățime de 12,5 m în timp ce lungimea este de 9,5 m.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel