Flotă mixtă de F-16 și Mirage 2000. Franța va livra Ucrainei primele avioane Mirage 2000, anunțând și când vor fi livrate primele avioane

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane franceze Mirage 2000, foto: Ministerul Apărării din Franța
Avioane franceze Mirage 2000, foto: Ministerul Apărării din Franța

Până în martie 2025, dacă nu un pic mai târziu, dar în prima jumătate a anului 2025, forțele aeriene ucrainene ar trebui să utilizeze avioane de luptă franceze Mirage 2000 împotriva forțelor ruse. Ministrul francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu, a declarat că „aeronavele Mirage 2000 ar putea începe să opereze în Ucraina în prima jumătate a anului 2025”. În prezent, piloții ucraineni se pregătesc și se antrenează la o bază din orașul france Nancy.

Ucraina ar trebui să primească primele avioane de luptă Mirage 2000 din Franța în primul trimestru al anului 2025, a declarat ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, pe 8 octombrie.

Lecornu a precizat că avioanele Mirage 2000 destinate Ucrainei vor avea echipamente avansate, inclusiv armament aer-sol. Cu toate acestea, el nu a clarificat momentul livrării inițiale și nici dacă aceasta va avea loc într-o singură livrare sau în mai multe. 

Avioanele „vor fi dotate cu echipamente noi: capacități de luptă aer-sol și apărare împotriva războiului electronic”, a notat Lecornu.

„Formarea piloților și tehnicienilor ucraineni continuă”.

Președintele francez Emmanuel Macron a dezvăluit în iunie că Parisul va furniza Kievului un număr nespecificat de avioane Mirage 2000-5 pentru a-și spori capacitatea de lupta aeriană.

La începutul lunii iunie, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat începerea unei inițiative de formare a piloților ucraineni și a indicat că intenționează să faciliteze transferul de avioane de luptă Mirage 2000-5 către Kiev. Macron a anticipat că instruirea va dura între cinci și șase luni, lăsând să se înțeleagă că livrările de aeronave ar putea începe până la sfârșitul anului. Potrivit publicației La Tribune, Franța ar putea furniza Ucrainei până la șase avioane de luptă.

Primul grup de piloți ucraineni a finalizat pregătirea pe avioanele Alpha Jet în Franța, au anunțat Forțele Armate Franceze la 20 septembrie.

Țările europene, în special Franța, au luat măsuri decisive pentru a oferi sprijin militar Ucrainei. Președintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să livreze avioane Mirage 2000 pentru a consolida capacitățile forțelor aeriene ucrainene, subliniind acest lucru ca fiind un răspuns crucial la agresiunea continuă a Rusiei. 

Oficialii francezi consideră că aceste avioane vor spori capacitățile defensive ale Ucrainei, permițându-le să opereze eficient deasupra teritoriului lor. „Nu este vorba doar despre ajutor militar; este vorba despre asigurarea faptului că Ucraina se poate apăra singură și își poate restabili suveranitatea, a remarcat un oficial francez din domeniul apărării. Acest sentiment reflectă un angajament european mai cuprinzător de a sprijini Ucraina, chiar dacă unele state membre își arata reticenta cu privire la intensificarea implicării militare. 

În schimb, autoritățile ruse consideră furnizarea de astfel de aeronave militare drept o amenințare directă la adresa securității lor naționale. Oficialii militari ruși au avertizat în mod constant că un sprijin occidental sporit pentru Ucraina ar putea escalada și mai mult conflictul. Aceștia susțin că introducerea de avioane occidentale avansate ar putea modifica echilibrul de forțe din regiune.

Mirage 2000 este un avion multi-rol proiectat la sfârșitul anilor 1970 și introdus în 1984.

Versiunea 2000-5 are sisteme radar moderne și poate dispune de rezervoare suplimentare de combustibil, mărindu-i considerabil raza de acțiune. Presa franceză a relatat anterior că versiunea livrată Ucrainei ar fi echipată cu sisteme de arme care permit lovirea cu precizie a ţâţelor aflate la sol.

Avioanele Mirage 2000-5 sunt echipate pentru a transporta muniții ghidate cu precizie, cum ar fi bombele SCALP EG și AASM „Hammer”, care au fost deja furnizate Ucrainei. 

Mirage 2000-5 este un avion de vânătoare de generaţia a IV-a, ceea ce înseamnă că se află în aceeași clasă cu F-16, fabricat în SUA, pe care Forțele Aeriene Ucrainene îl operează deja. Danemarca și Țările de Jos au fost primele țări care au livrat F-16, acestea fiind primele avioane de luptă occidentale din arsenalul Ucrainei.

Experții remarcă faptul că utilizarea avioanelor Mirage 2000-5 de către Forțele Aeriene Ucrainene nu este lipsită de provocări. Aceasta aduce dificultăți în ceea ce privește întreținerea și logistica, deoarece Mirage și flota existentă a Ucrainei de aeronave din era sovietică [precum Su-27 și MiG-29] se bazează pe filosofii de proiectare diferite.

În timp ce Kievul așteaptă Mirage și alte F-16, poarta, de asemenea,discuții pentru a achiziționa avioanele de luptă Saab JAS 39 Gripen și Eurofighter Typhoon, fabricate în Suedia.

În prezent Ucraina operează deja avioane F-16 Fighting Falcon, astfel că anul viitor flota ucraineană va fi una mixtă, formată din avioane occidentale F-16 și Mirage 2000.

Până în prezent Ucrainei i-a fost livrat un prim lot de F-16. Nu știm numărul exact, dar estimările sunt între 6 și 10 avioane. Ucrainenii au pierdut un F-16 în timpul unei misiuni de interceptare. De altfel avioanele sunt folosite intens pentru astfel de operațiuni antiaeriene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel