Franța va fi pregătită pentru o confruntare directă cu Rusia abia în...2030 - Strategia de Apărare a Franței

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Marina franceză / flickr
Marina franceză / flickr

Documentul privind Strategia Națională de Apărare stabilește doctrina militară a Franței pentru anii următori și este fundamental schimbat față de cele precedente. Rusia apare în versiunea revizuită a Strategiei ca o forță distructivă care a perturbat ordinea mondială și încearcă să rescrie istoria. 

Într-unul dintre primele paragrafe ale Raportului privind Strategia Națională, Franța reamintește că rămâne singura putere nucleară din UE și pe asta se bazează strategia sa de descurajare. 

În același timp, țara nu își face iluzii: „multipolaritatea nucleară încă relativ restrânsă poate căpăta o formă dereglată”. În document, Paris acuză Moscova de „manipulare” și „banalizare” a amenințării nucleare, ceea ce este „inacceptabil” pentru Franța.

Dacă înainte Rusia prefera politica de dezinformare și război informațional, astăzi i s-au adăugat acțiuni militare la scară largă, cu ajutorul cărora Moscova caută să-și atingă obiectivele imperialiste.

Franța trebuie să fie pregătită pentru o confruntare pe termen lung care poate lua diferite forme și se poate răspândi în mai multe regiuni.

Astfel, raportul indică Marea Mediterană, Marea Neagră, regiunea Baltică, Balcanii, Atlanticul de Nord, precum și Africa și Orientul Mijlociu.

 

Consolidarea parteneriatelor europene

În ceea ce privește Apărarea Europeană, Macron precizează precis că trebuie să rămână „ancora noastră existențială, universul nostru de solidaritate prioritară”.

Parteneriatele europene vor consolida NATO, care rămâne un cadru esențial pentru securitatea colectivă. Circumstanțele actuale întăresc relevanța Apărării Europene, în special în perspectiva momentului când SUA vor pivota către Asia. ”Am putut demonstra în ultimii ani că Apărarea Europeană întărește NATO și nu o slăbește”.

Subliniind că „întărirea profundă a Europei apărării este cu adevărat o realizare a ultimilor cinci ani”, Macron  intenționează să continue acest impuls prin dezvoltarea parteneriatelor noastre cu diferitele state membre ale UE.

Germania este amintită ca un „partener indispensabil cu care suntem angajați în programe profund structurate”. Franța dorește „să reia în mod activ firul dialogului nostru privind operațiunile, capacitățile, domeniul nuclear și hibrid” cu Marea Britanie. Un summit bilateral de apărare va avea loc în primul trimestru din 2023. 

 

Franța va fi pregătită de război... în 2030

 

Amploarea geografică a amenințării ruse justifică necesitatea ca Franța să aibă „capacități militare care să permită intrarea într-un conflict de mare intensitate” până în 2030. 

Raportul nu explică și ce se va întâmpla dacă războiul se va apropia mai devreme de granițele franceze sau ia forma unor „atacuri cu drone” de care, potrivit lui Macron, „Europa nu mai este protejată”.

Africa are dedicat o secțiune separată. Se explică că conflictul mediat dintre Rusia și Franța se desfășoară deja într-o serie de foste zone de influență franceză de pe continentul african, din cauza utilizării de către Kremlin a mercenari și a încercărilor de a întoarce populația și autoritățile locale împotriva „Occidentul colectiv”.

În Burkina Faso, Niger și Ciad sunt încă 3.000 de soldați francezi , dar munca lor va fi de tip „parteneriat” și „logistică”. Până la urmă ar trebui să se întoarcă acasă, lăsând probabil spațiu liber pentru activitățile Companiei de mercenari „Wagner”, care și-a extins constant prezența în Africa în ultimii 5 ani. 

 

Asia, principala provocare

 

Raportul Strategic nu a ignorat China, a cărei „luptă pentru conducerea mondială” cu Statele Unite împinge regimul comunist al țării să insiste asupra discursului „Lumea occidentală împotriva tuturor”. 

Documentul menționează „modernizarea mașinii militare chineze”, precum și „creșterea arsenalului nuclear”, care, combinate cu „comportamentul rusesc”, ar putea pune capăt politicii de descurajare al Occidentului.

În consecință, Franța va încerca să stabilească relații cu China și, cel mai important, în regiunea asiatică. De aceea, după summitul țărilor G20, care începe marți la Bali, Emmanuel Macron își va continua turneul asiatic cu participare la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel