Franța utilizează pentru prima dată un submarin nuclear în exercițiile navale cu Marocul

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Submarin francez din clasa Scorpene. Sursă foto: Naval Group
Submarin francez din clasa Scorpene. Sursă foto: Naval Group

Franța va participa pentru prima dată cu un submarin de luptă cu propulsie nucleară la un exercițiu naval comun cu Marocul. Exercițiul are ca scop consolidarea cooperării militare dintre cele două țări și schimbul de experiență în domeniul apărării maritime.

Submarinul nuclear francez va participa la cea de-a 30-a ediție a exercițiului Chibek, un exercițiu anual de cooperare între Forțele Navale ale Franței și Marocului. Participarea acestuia la manevre va permite Forțelor Navale Marocane să beneficieze de pregătire la nivel înalt în domeniul luptei antisubmarin.

Exercițiul se va desfășura în perioada 7 - 13 octombrie, timp în care flotele franceze și marocane urmează să se întâlnească la Casablanca, înainte de a se muta într-o a doua fază la Marea Alboran, de-a lungul coastei mediteraneene a Marocului. Evenimentul reprezintă un pas important în consolidarea relațiilor de apărare dintre Franța și Maroc.

Trebuie spus că această abordare a exercițiilor navale vine după ce au apărut mai multe informații potrivit cărora Marocul negociază cu Franța achiziționarea de submarine moderne. Mai multor surse susțin că Franța și Germania concurează pentru a furniza Marinei Regale Marocane primele sale submarine de luptă. Compania germană Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) și grupul francez Naval sunt principalii candidați la această tranzacție.

Marocul încearcă să-și perfecționeze capacitățile navale prin achiziționarea de submarine moderne, iar submarinele franceze de tip Barracuda ar putea fi o opțiune după ce Australia și-a reziliat contractul cu Franța pentru achiziționarea acestor submarine.

Submarinele de atac cu propulsie nucleară au capacitatea de a rămâne sub apă pentru perioade lungi de timp, se pot deplasa semnificativ mai rapid decât cele convenționale, sunt echipate cu armament avansat și cu echipamente performante de culegere a informațiilor, ceea ce le face să fie considerate o capabilitate puternică de luptă și de descurajare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel