Ignorând avertismentele europene, Turcia a organizat în ultimele luni mai multe misiuni de explorare a zăcămintelor de gaze în apele Mediteranei de Est, pe care Atena le consideră ca fiind sub suveranitatea sa ceea ce a provocat o criză diplomatică între cele două ţări. Grecia a fost puternic sprijinită de Franţa.
"La 13 martie, forţele armate franceze au organizat un exerciţiu antiterorism fără precedent în Marea Mediterană, în largul Cretei", simulând o "luare de ostatici pe o navă comercială", cu "terorişti care preiau controlul unei nave şi care fac din aceasta o baza de tragere", a mai declarat Parly în cadrul unei audieri în comisia de apărare a Senatului.
"În doar câteva ore, comandouri marine au fost lansate în zonă (...), avioane de luptă Rafale şi elicoptere Caracal au decolat din Franţa pentru a se alătura navei aflate sub controlul teroriştilor la 2 000 de kilometri de bazele noastre şi au fost direct angajate în eliberarea sa", a descris exerciţiul ministrul francez.
"Cu acest exerciţiu transmitem un mesaj: sub vigilenţa noastră franceză şi europeană, acest mesaj este că Marea Mediterană nu va fi niciodată o zonă a anarhiei", a subliniat Florence Parly.
"Franţa este hotărâtă să participe la păstrarea securităţii şi a stabilităţii în bazinul mediteranean alături de aliaţii săi. Proiectând mijloacele sale de intervenţie la distanţă şi folosindu-şi cunoştinţele excepţionale, Franţa arată că are mijloacele de a se apăra alături de aliaţii săi", a insistat Parly.
Ministrul francez al apărării criticase anterior "comportamentul destabilizator şi perturbator" al Turciei din ultimele luni, exprimându-şi regretul că Ankara "încearcă să se impună prin forţă şi fapt împlinit".
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News