Franța suspendă operațiile militare comune cu Republica Mali

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Franța a anunțat suspendarea operațiilor militare comune cu Mali, din cauza loviturii de stat de săptămâna trecută din țara din Africa de Vest. Parisul a precizat că decizia va rămâne în vigoare până când va primi garanții privind revenirea unei conduceri civile în Mali.

Ministerul francez al Apărării a informat că Uniunea Africană și Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) au definit "Cadrul pentru tranziția politică în Mali", iar "în așteptarea acestor garanții, Franța a decis să suspende operațiile militare comune cu forțele maliene ca măsură temporară".

Trupele franceze susțin forțele armate din Mali, Ciad, Mauritania, Niger și Burkina Faso în lupta împotriva militanților din regiunea Sahel.

Pe 25 mai 2021, comandantul militar din Mali, colonelul Assimi Goita, i-a destituit pe președintele și pe primul ministru al țării. Ca urmare, Uniunea Africană și Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) au suspendat Mali din structurile acestor organizații.

Liderul loviturii de stat, colonelul Assimi Goita, a fost numit președinte interimar de către Curtea Constituțională, vinerea trecută, la două zile după ce s-a declarat lider interimar. Goita și-a justificat decizia de revocare a președintelui Bah Ndaw și a prim-ministrului Moctar Ouane, susținând că aceștia au eșuat în atribuțiile lor și căutau să saboteze faza de tranziție din țară.

Militarii i-au arestat și reținut pe cei doi lideri politici după o remaniere a cabinetului despre care colonelul Goita a declarat că nu a fost consultat. Acesta a promis că va numi un nou prim-ministru în câteva zile, subliniind că alegerile vor avea loc anul viitor, conform planificării.

Reamintim că, în august 2020, Assimi Goita a condus și lovitura de stat în urma căreia a fost înlăturat președintelui ales Ibrahim Boubacar Keita și numit recent destituitul Bah Ndaw.

Mali este o fostă colonie franceză fără ieșire la mare, cu vaste zone sărace. Lovitura de stat din 2012 a permis militanților islamiști, care au profitat de haos, să controleze nordul țării.

Trupele franceze au ajutat armata guvernamentală în preluarea teritoriului, dar atacurile au continuat pe măsură ce rebelii au profitat de instabilitatea politică continuă din Mali.

Aceste evenimente au erodat încrederea publicului în capacitatea comandanților armatei de a face față insurgenței islamiste care s-a răspândit în Burkina Faso și Niger.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel