Franța sporește producția de rachete SCALP pentru a sprijini Ucraina, dar şi pentru refacerea stocurilor de armament ale Forțelor Aeriene Franceze

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă SCALP EG sub aripa bombardierului ucrainean Su-24M. August 2023. Sursa foto: captură material video realizat de jurnalistul ucrainean Ihor Smilianski.
Rachetă SCALP EG sub aripa bombardierului ucrainean Su-24M. August 2023. Sursa foto: captură material video realizat de jurnalistul ucrainean Ihor Smilianski.

După cu reiese din informaţiile publicate la sfârşitul lunii noiembrie, Franța a inițiat un plan amplu de refacere și extindere a stocurilor sale de rachete, ca parte a unei strategii pe termen lung de consolidare a capacităților de apărare. Statul Major al Forțelor Armate a anunțat că stocurile de rachete de croazieră SCALP-EG ale Forțelor Aeriene Franceze vor fi reaprovizionate până la sfârşitul anului 2024. 

Un raport indică faptul că 2025 va fi un an critic pentru reaprovizionarea suplimentară cu armament, inclusiv pentru înlocuirea rachetelor SCALP transferate Ucrainei.

Apoximativ 2 miliarde EUR au fost alocate pentru anul 2025 cu scopul de a sprijini refacerea stocurilor de rachete SCALP-EG, Aster și MICA, ca parte a unui buget mai amplu de 16 miliarde EUR destinat îmbunătățirii stocurilor de armament pentru perioada cuprinsă între 2024 și 2030.

În iulie 2023, Franța a început să furnizeze Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune SCALP pentru a spori capacitatea acesteia de a lovi ținte de mare valoare la distanțe mari. Livrările inițiale au inclus aproximativ 40 de rachete, urmate de livrări ulterioare de aproximativ o duzină de rachete per lot, după cum s-a raportat în noiembrie 2024.

Numărul total de rachete SCALP transferate Ucrainei rămâne necunoscut. Cu toate acestea, aceste rachete au fost utilizate în mai multe operațiuni, inclusiv atacul din septembrie 2023 asupra cartierului general al Flotei ruse a Mării Negre din Sevastopol, Crimeea. Atacul a provocat pagube semnificative și ar fi provocat victime în rândul ofițerilor superiori din marina rusă.

Rachetele SCALP, instalate pe bombardierele ucrainene Su-24 din era sovietică, au facilitat efectuarea de atacuri de precizie asupra infrastructurii-cheie ruse, inclusiv centre de comandă și centre logistice.

Aceste operațiuni au perturbat activitățile militare ruse în teritoriile ocupate. Capacitatea acestor rachetelor de a lovi cu precizie la rază lungă infrastructuri critice a fost integrată în strategia de apărare a Ucrainei, influențând semnificativ mediul de luptă operațional.

Contribuțiile Franței le completează pe cele ale Regatului Unit, care a furnizat rachete Storm Shadow, o variantă a sistemului SCALP. Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat livrările inițiale de SCALP în iulie 2023, cu livrări suplimentare confirmate în noiembrie 2024.

Deși cifrele specifice rămân confidențiale, rapoartele din noiembrie 2024 au menționat pregătirile pentru un alt lot de aproximativ zece rachete SCALP pentru Ucraina. În timp ce desfășurarea rachetelor este văzută ca un avantaj operațional, aceasta a provocat, de asemenea, îngrijorări cu privire la escaladarea conflictului, Rusia recurgând la ameninţări la adresa statelor care sprijină Ucraina cu astfel de rachete.

Franța a menținut o producție constanta de rachete SCALP-EG. Instalația MBDA din Bourges rămâne operațională, efectuând actualizări la mijlocul ciclului de viață pentru inventarul SCALP al Greciei, alături de noi proiecte de producție. Investițiile în valoare de 1 miliard de euro pe o perioadă de cinci ani vizează extinderea infrastructurii de producție în toate instalațiile europene ale MBDA.

De exemplu, rata de producție pentru rachetele Mistral urmează să se dubleze până în 2025, ajungând la 40 de unități pe lună, în timp ce termenele de livrare pentru rachetele Aster sunt reduse de la 40 la 24 de luni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel