Ministerul francez al Apărării a reamintit că președintele francez Emmanuel Macron și-a confirmat disponibilitatea că Franţa să antreneze piloți de vânătoare ucraineni împreună, în colaborarea cu mai multe state europene partenere, încă din mai 2023.
"Primii piloți vor sosi la începutul anului 2024. După o pregătire inițială în Franța, ei vor continua pregătirea de luptă în cadrul unor cursuri organizate de partenerii noștri", indică raportul Ministerul francez al Apărării.
Deși raportul Ministerului francez al Apărării nu a specificat tipul de avioane de vânătoare pe care le pune la dispoziţia acestui program de pregătire, este posibil ca prima parte a cursurilor de pregătire pe care le vor urma piloții ucraineni să implice exerciții cu avioane de vânătoare F-16. Aceste exerciții sunt organizate în Europa de o coaliție condusă de Danemarca și Olanda.
Pe parcursul anului 2023, în spaţiul public au circulat informaţii ca Ucraina și-a exprimat interesul pentru achiziționarea de avioane de vânătoare franceze Rafale. De asemenea, președintele francez Emmanuel Macron a dezvăluit intenţiile Parisului de a oferi pregătire pentru piloții ucraineni, contribuind la modernizarea capacităților aeriene ale Ucrainei.
Franța a fost de acord să ia în considerare instruirea piloților ucraineni pe avioane de vânătoare, consolidând și mai mult cooperarea bilaterală în domeniul apărării. Ministrul francez al apărării a recunoscut discuțiile privind instruirea piloților ucraineni, reflectând eforturile de cooperare în curs de desfășurare.
Avioanele de vânătoare Mirage-2000 au fost, de asemenea, menționate în contextul discuțiilor anterioare dintre președintele ucrainean Zelenski. și președintele francez Macron, indicând un potențial interes și pentru aceste aeronave.
După cum s-a relatat anterior, piloții ucraineni au început deja antrenamentul pe avioane F-16 în Statele Unite, unde au trecut la antrenamente de zbor, dar și în Danemarca.
În România, cu ajutorul Olandei, a fost deschis un centru de pregătire, care va primi şi piloți ucraineni.Marea Britanie și-a anunțat intenția de a organiza exerciții militare cu avioane de luptă de tip occidental la care să participe şi piloţi ucraineni.
În decembrie, Comisia de apărare din Bulgaria a aprobat, de asemenea, un pachet de asistență militară pentru Ucraina care prevede şi instruirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16.
În noiembrie, au apărut primele informaţii că Ucraina caută deja oportunități de modernizare a F-16 care i-au fost promise.
Ca parte a asistenței militare, se așteaptă ca Ucraina să primească avioane de luptă F-16 Block 20 MLU de la partenerii europeni. Aceste aeronave au fost modernizate în cadrul programului "Mid-Life Update" la începutul anilor 2000. Cu toate acestea, s-a observat că starea actuală a acestor avioane de vânătoare, având în vedere diversele progrese tehnologice, ar putea să nu îndeplinească pe deplin cerințele actuale.
Impactul avioanelor F-16 pe frontul din Ucraina
Pe măsură ce avioanele de luptă F-16 promise Ucrainei sosesc la centrele de antrenament din Statele Unite și Europa, aliații Kievului speră că aceste aeronave moderne pot împinge avioanele rusești, pot lovi mai eficient sistemele radar aflate dincolo de linia frontului și pot intercepta mai multe rachete de croazieră ruseşti.
Comandantul suprem al forțelor armate ucrainene, Valerii Zalujnîi, a declarat în noiembrie că avioanele F-16 vor fi "mai puțin utile" acum decât ar fi fost în urmă cu un an, deoarece Rusia a avut timp să își îmbunătățească apărarea aeriană.
Dar ele vor ajuta la rezolvarea unei probleme care a persistat de la începutul invaziei din februarie 2022: avioanele de luptă mai moderne ale Rusiei au fost greu de contracarat de armata ucraineană cu propriile sale avioane de luptă.
Oficialii militari și experții occidentali spun că adăugarea de F-16 la flotă de avioane a Ucrainei nu va schimba brusc cursul războiului. Pregătirea piloților și a personalului tehnic de la sol necesită timp, rachetele sol-aer rămân o amenințare majoră, iar avioanele nu sunt proiectate pentru pistele deteriorate și uneori improvizate ale Ucrainei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News