Potrivit Le Matin și Sonntags Zeitung, prin intermediul ambasadorului, președintele francez a transmis autorităților elvețiene că vizita în cadrul căreia urma să se întâlnească cu președintele elvețian Guy Parmeland, programată pentru noiembrie și pregătită timp de de șase luni, va fi anulată.
În plus, Emmanuel Macron a interzis derularea și inițierea oricărui contact bilateral la nivel înalt cu Elveția, până în vara anului 2022. Autoritățile elvețiene au precizat însă că vor fi menținute contactele la nivel operațional și cele stabilite prin intermediul ambasadelor.
Elveția a ales F-35 în detrimentul aeronavelor franceze Rafale, fapt ce a deranjat Parisul
Mass-media elvețiană atrage atenția că decizia lui Macron se datorează refuzului Elveției de achiziționa avioanele de luptă franceze Rafale, alegând în cele din urmă oferta americană de F-35 pentru forțele sale aeriene, evaluată la aproximativ 6,5 miliarde de dolari.
În paralel, au avut loc o serie de schimburi de explicații diplomatice menite să atenueze această mișcare a Bernei, care l-a făcut pe Macron să devină “extrem de supărat”. Astfel, în timp ce Elveția observă că dialogul cu Franța privind achiziționarea de avioane de luptă a continuat chiar și după ce Berna a luat decizia finală cu privire la F-35, autoritățile franceze au subliniat că vizita „nu a fost definitv convenită”, deci ar fi incorect să se vorbească despre anularea acesteia.
"După o palmă puternică din partea Australiei, care a anulat un contract din 2016 pentru achiziționarea de submarine franceze în valoare de peste 61 miliarde de franci, Franța este acum nemulțumită și de Elveția", scrie Le Matin.
Anterior, Parisul și-a rechemat ambasadorii din Statele Unite și Australia, după ce, în urma creării alianței AUKUS (Marea Britanie-SUA-Australia), Parisul a pierdut contractul cu Canberra pentru furnizarea a 12 submarine. În Franța se consideră că detaliile AUKUS au fost convenite la summitul G7 „pe la spatele lui Macron”.
La rândul său, Departamentul de Stat al SUA a declarat că înțelege poziția Franței în raport cu alianța AUKUS și cu refuzul Australiei de a mai achiziționa submarinele Barracuda de la consorțiul francez Thales/DCNS.
Referitor la achiziția de aeronave, reamintim că, recent, Consiliul Federal Elvețian a aprobat acordul pentru achiziționarea a 35 avioane multirol de generația a cincea F-35A Lightning II produse de Lockheed Martin, însă detaliile contractului sunt încă necunoscute.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News