Într-o declarație, Ministerul francez de Externe a menționat că statutul Tratatul Organizaţiei Atlanticului de Nord definește clar zona ,,geografică" de acţiune, potrivit cotidianului Le Figaro.
,,NATO este o alianţă a naţiunilor legate printr-o clauză de apărare colectivă a cărei sferă de aplicare geografică este definită exact de Tratatul semnat la Washington pe 4 aprilie 1949", a precizat miercuri Ministerul francez de Externe în declaraţia sa.
Articolul 10 al Tratatului fondator al Alianţei Nord-Atlantice face următoarea precizare: ,,Prin acord unanim, părţile pot să invite să adere la acest Tratat orice alt stat european aflat în poziţia de a urma principiile acestui Tratat şi de a contribui la securitatea zonei nord-atlantice, să adere la acest Tratat. Orice stat astfel invitat poate deveni parte la Tratat, în urma depunerii la guvernul Statelor Unite ale Americii a documentului de aderare. Guvernul Statelor Unite ale Americii va notifica fiecare Parte în legătură cu depunerea fiecărui astfel de document de aderare.’’
Orice modificare a Cartei NATO pentru a permite membrilor ne-europeni ar necesita aprobarea tuturor celor 29 de state membre actuale.
Un acord de parteneriat cu NATO
Brazilia, aşa cum au făcut şi alte state, ar putea deveni un "partener global" al NATO, ceea ce înseamnă că forțele militare pot participa la misiuni și operațiuni împreună cu statele membre ale Alianţei, deși în prezent nu există discuții în acest sens, precizează Ministerul francez de Externe.
,,În cadrul misiunii de securitate prin cooperare menită să consolideze stabilitatea internaţională şi securitatea aliaţilor, NATO poate stabili forme de dialog şi de cooperare concretă cu parteneri, inclusiv din America Latină", subliniază Ministerul de Externe de la Paris.
,,NATO poate stabili un dialog și o cooperare concretă cu partenerii, așa cum s-a întâmplat deja cu aproape 40 de țări nemembre și organizații internaționale, inclusiv din America Latină", se mai arăta în declaraţia Ministerul francez de Externe.
Anul trecut, Columbia a devenit primul partener global al NATO în America Latină.
Amintim că, preşedintele american Donald Trump a afirmat marţi că are în vedere primirea Braziliei în NATO. ,,Ne vom gândi foarte, foarte serios la asta în ceea ce priveşte - fie că este NATO, fie ceva în legătură cu alianţa", a declarat Trump reporterilor, cu ocazia primirii la Casa Albă a omologului său brazilian, Jair Bolsonaro.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News