Franța a fost și prima care a deschis calea vehiculelor de luptă pentru Ucraina, după ce a anunțat recent transferul a blindatelor (numite generic tancuri ușoare) AMX-10 RC.
Pe lângă tancuri Challenger 2, britanicii vor trimite și 30 de obuziere AS90.
Marea Britanie a intenționat și în aprilie 2022, să trimită Ucrainei sisteme de artilerie AS90 dar, din anumite motive, probabil legate de capacitatea de instruire, s-a renunțat, Londra optând la acea vreme pentru furnizarea de obuziere L118 remorcate ușoare de 105 mm.
După anunțul britanicilor, toți ochii sunt acum pe Berlin, în contextul în care Kievul solicită tancuri Leopard 2. Deși există mulți utilizatori ai tancurilor Leopard, e nevoie de acordul Germaniei pentru a transfera acest tip de tancuri. Germania însă ezită și vrea ca SUA să facă primul pas și să trimită tancuri Abrams în Ucraina.
Pe de altă parte Polonia amenință că nu va atepta acordul Germaniei și va trimite Leopard 2 în Ucraina.
Finlanda și-a arătat și ea disponibilitatea de a trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei.
Franța se „bagă în față” pentru Ucraina. Tancurile Leclerc ar putea ajunge pe frontul ucrainean înaintea Leopard 2 germane și Abrams americane
Leclerc XLR, Eurosatory 2022, foto: @DefenseRomania
Publicația franceză Opex360 analizează și ea transferul de tancuri Leclerc, după acordul Parisului pentru AMX-10 RC.
Francezii scriu că executivul de la Paris examinează posibilitatea de a trimite tancuri Leclerc în Ucraina. Ministrul Apărării de la Paris, Sebastien Lecornu, în timpul unei audieri în Senatul francez, care a avut loc pe data de 18 ianuarie, a abordat această chestiune în cadrul unei sesiuni de întrebări.
„Franța consolidează ajutorul militar prin livrarea de tancuri ușoare AMX-10 RC. E imposibil să amânăm mai mult livrare de tehnică blindată și mai eficientă, ca de exemplu tancuri grele, rachete, ori lansatoare pentru a proteja civilii”, a precizat ministrul.
Întrebat direct dacă urmează ca Franța să livreze tancuri Leclerc, Lecornu s-a rezumat să precizeze că președintele Macron a cerut o soluție în acest sens. A admis însă că problema mentenanței tancurilor e una „foarte sensibilă”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News