Franța s-a retras complet din Mali după o misiune de nouă ani

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța - Ministère des Armées (Facebook)
Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța - Ministère des Armées (Facebook)

Ultima unitate a armatei franceze a părăsit Mali luni, potrivit unui comunicat al armatei franceze, la nouă ani după ce Parisul a trimis trupe în țara din Africa de Vest pentru a ajuta la alungarea extremiștilor islamici de la putere.

Forțele franceze și-au încheiat retragerea din Mali la șase luni după ce președintele Emmanuel Macron a anunțat planul de retragere în urma tensiunilor cu junta de guvernământ.

Tensiunile între Mali, vecinii săi africani și Uniunea Europeană au crescut în special în ultimul an, după ce guvernul de tranziție de la Bamako a permis prezența mercenarilor ruși din grupul Wagner pe teritoriul malian.

Ultimul contingent de militari francezi ai așa-numitei forțe Barkhane (după numele Operației Barkhane) prezente pe teritoriul malian a traversat luni după-amiază în Niger, au anunțat oficialii militari francezi, în timp ce președintele Macron neagă că forțele franceze s-au retras ca urmare a unui eșec înregistrat în misiunea din Mali.

Franța avea aproximativ 4.300 de militari în regiunea Sahel, inclusiv 2.400 în Mali, în februarie, când Macron a anunțat retragerea. Acesta a declarat anterior că „nucleul” operației franceze va fi mutat în Niger, în special în regiunea care se învecinează cu Burkina Faso, întrucât forțele Barkhane sunt implicate și în Ciad, Niger, Burkina Faso și Mauritania.

Forțele franceze sunt active în Mali din 2013, când au intervenit pentru a îndepărta extremiștii islamici de la putere. Aceștia s-au regrupat însă în deșert și au început să atace armata maliană și aliații săi. O lovitură de stat din august 2020, condusă de colonelul Assimi Goita, a condus la preluarea puterii de către acesta. Goita a dat apoi o a doua lovitură de stat prin demiterea liderilor civili din guvernul de tranziție din Mali.

După anunțul retragerii militare făcut de Macron în februarie, liderii europeni au anunțat că și grupul operativ condus de UE, cunoscut sub numele “Takuba”, va fi retras din Mali. Aceștia au criticat junta maliană pentru că a angajat Grupul Wagner, pe care UE îl acuză că încurajează violența și comite încălcări grave ale drepturilor omului în Africa.

Macron și alți lideri europeni au precizat însă, în repetate rânduri, că retragerile militare din Mali nu vor duce la abandonarea populației din regiunea Sahel în fața extremiștilor islamici.

După ce au părăsit Mali, „forțele franceze continuă să lupte împotriva terorismului în Sahel, în strânsă coordonare cu partenerii africani și internaționali”, se arată în comunicatul emis de armata franceză.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel