Franța ridică ștacheta. Ceea ce nu au reușit rușii și americanii cu MiG-105 și X-20: Un avion spațial? Orizontul de timp e extrem de îndrăzneț

Darius Muresan |
Data publicării:
MiG-105, avion de testare, photo source: Bernhard Gröhl @Wikipedia
MiG-105, avion de testare, photo source: Bernhard Gröhl @Wikipedia

Industria de apărare din Franța ridică ștacheta și propune un avion spațial. Ceea ce nu au reușit să finalizeze nici rușii și nici americanii în perioada Războiului Rece, cu ambițioasele programe MiG-105 și X-20 Dyna Soar.

Pe 9 aprilie, în fața deputaților din comisia pentru Apărare, ministrul Forțelor Armate ale Franței, Sébastien Lecornu, a afirmat că „problema spațiului” este, fără îndoială, subiectul care îi provoacă cele mai mari îngrijorări.

În ciuda faptului că recent racheta Ariane 6 a plasat cu succes un satelit militar CSO-3 pe orbita Pământului, oficialul francez spune categoric că „nu este suficient”. El a subliniat evoluția tehnilogică din domeniul spațial și a amintit că multe mijloace devin rapid perimate.

Iar în acest sens în Franța e reluat subiectul unui avion spațial, pe modelul unor proiecte americane și sovietice din perioada Războiului Rece.

Dar cât de fezabil este?

 

Industria de apărare din Franța spune că poate. Dassault Aviation insistă pe fabricarea unui avion spațial iar orizontul de timp e extrem de îndrăzneț: 15-20 de ani

 

2. Imagine co... (avion-spatial-franta-spatiu_96989100.jpg)

Imagine concept a unui avion spația. Photo source: Dassault Aviation

Experții publicației franceze de specialitate Opex360 amintesc că încă din 2018 directorul general al gigantului francez Dassault Aviation, Éric Trappier, pledea în favoarea unui avion spațial. „Cine controlează spațiul, controlează ceea ce se află dedesubt. Va fi necesar să fim în spațiu cu, foarte probabil, avioane spațiale într-un orizont de cincisprezece până la douăzeci de ani”, a precizat oficialul francez.

Ulterior aceste declarații au fost reluate în ultimii ani.

Săptămâna trecută, în cadrul unei audieri în Adunarea Națională (n.r. Parlamentul francez), această poziție a fost reiterată de către șeful Dassault Aviation.

„Astăzi nu există avion spațial. Noi avem această idee. Dorința o avem. Dar am impresia că nu interesează pe nimeni. Dacă ar fi să spun ceva provocator, dar nu sunt provocator,  aș spune că singurii interesați sunt americanii. Dar cu noi francezii e mai greu”, a precizat acesta.

Totuși, sursa citată amintește că directorul general al Dassault Aviation a exagerat puțin. În 2023, generalul Philippe Adam, comandantul Forțelor Spațiale a declarat că se gândește la „avioane spațiale”, în special pentru plasarea sarcinilor utile pe orbită. 

 

Ambiția francezilor amintește de două programe ale rușilor și americanilor: MiG-105 și X-20 Dyna Soar, avioane spațiale care în cele din urmă au fost abandonate

 

Astfel de idei au existat și în perioada Războiului Rece, prin anii 1960. Desigur, azi lucrurile sunt mult mai avansate din punct de vedere tehnologic în „bătălia pentru spațiu”. Proiectele avioanelor spațiale au fost considerate prea ambițioase la vremea lor, dar azi ar putea deveni realitate datorită progreselor tehnologice. 

În timpul Războiului Rece, Statele Unite ale Americii au lansat programul X-20 „Dyna-Soar”, un avion spațial destinat misiunilor de recunoaștere, sabotaj al sateliților inamici și bombardament.

3. X-20 Dyna ... (x-20-dyna-soar_24971600.png)

X-20 Dyna Soar, dezvoltat de Boeing, imagine concept, photo: Daily Telegraph

Însă, din cauza costurilor prea ridicate, a fost abandonat chiar în timp ce primul prototip era în curs de asamblare.

În prezent, Forțele Spațiale ale SUA utilizează drona spațială X-37B.

Nici Uniunea Sovietică nu a rămas în urmă, dezvoltând MiG-105 „Spiral”, care a avut însă aceeași soartă ca și omologul său american.

1. MiG-105, a... (mig-105_30709700.jpg)

MiG-105, avion de testare, photo source: Bernhard Gröhl @Wikipedia

Proiectul a fost dezvoltat de Mikoyan-Gurevich (MiG) din anii ’60 și a fost parte a programului sovietic „Spiral”, lansat ca răspuns la X-20 și ulterior la proiectele americane de navete.

Conceput era un avion spațial hipersonic, lansat de pe un avion-mamă supersonic (Tu-135 sau alt vehicul orbital).

Proiectul a fost abandonat de ruși din cauza provocărilor tehnologice, dar și a costului uriaș.

Problemele au fost tehnice și de fiabilitate întrucât sistemul era foarte complicat pentru nivelul tehnologic de atunci iar costuri mari și competiția cu alte programe sovietice, în special cu naveta Buran  - copie sovietică a navetei americane - au pecetluit soarta MiG-105.

După testele preliminare, proiectul a fost abandonat oficial la începutul anilor ’80.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel