Franța revoluționează războiul naval și lansează strategia SIGNAL. Cu viitoarele fregate FDI Marina franceză intră într-o eră complet digitală

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Fregata FDI Sursa foto:Naval Group
Fregata FDI Sursa foto:Naval Group

Operațiile militare din secolul XXI se vor baza pe informație aproape totală și pe scenarii de genul ”ce se va întâmpla dacă”. În plus, noile tehnologii digitale vor aduce aminte și de secolul XX, cel al vitezei, cu deosebirea că viteza de prelucrare a informației va fi de ordinul nanosecundelor, decizia se va lua în câteva minute, iar durata îndeplinirii primelor ordine de luptă va fi de la secunde până la zeci de minute, dar mai puțin de o oră.

Pe acest fond de posibilități tehnologice de neimaginat în urmă cu 20 de ani, Forțele Navale franceze și-au dezvăluit, recent, la Toulon, Strategia de Superioritate Informațională pentru Războiul Naval [SIGNAL], în care se stabilesc principiile de întrebuințare și integrare a noilor tehnologii informaționale în operațiile navale, dar și în activitățile de rutină pe care Marina franceză le desfășoară.

Cu viitoarele sale fregate de apărare și intervenție [Frégates de défense et d’intervention - FDI], Forțele Navale franceze vor intra în „era complet digitală”, a afirmat recent amiralul Pierre Vandier, șeful de stat major al Marinei [CEMM], în timpul unei audieri în Adunarea Națională, potrivit publicației Zone Militaire (2 iunie).

 

Strategia SIGNAL, după ce Franța a implementat și verificat mai multe tehnologii

 

Strategia SIGNAL vine după ce Marina franceză deja, a implementat și verificat mai multe tehnologii și sisteme informaționale de ultimă generație, cu ajutorul cărora au fost integrate armamentele de pe navele de luptă atât cu senzorii proprii (pentru amenințări, mediu etc.), cât și cu surse de informații externe (sateliți, informații primite de la aliați și parteneri etc.).

Primele mostre ale noului viitor digital au apărut acum câțiva ani, odată cu capabilitatea „Naval Cooperative Watch” [VCN], testată de fregatele de apărare antiaeriană [FDA] și fregatele multimisiune [FREMM].

„Cu trei sau patru ani în urmă, odată cu apariția primelor nave digitale, am avut intuiția că datele de pe mare vor deveni un subiect major. Centrul Marinei pentru Servicii de Date [CSD-M] s-a dezvoltat ca un start-up: lucrăm cu furnizori (de date – nota autorului), colectăm date din sistemele de luptă, avem primele noastre lacuri de date (baze foarte mari de date – nota autorului) și producem cazuri de utilizare (elaborarea extrem de rapidă a informațiilor acționabile prin prelucrarea, corelarea și interpretarea mai multor date și informații – nota autorului)”, a mai explicat amiralul Vandier deputaților.

Noua strategie se dorește și un ghid atât pentru a înțelege cât mai bine posibil evenimentele din spațiul informațional (majoritatea aparent fără legătură cu scopul unei operații) cât și cum să fie  folosite mai eficient aceste evenimente în interes operațional.

 

Generalizarea tehnologiilor digitale face din spațiul informațional un câmp de conflict și de manevră în sine

 

2. Fregata FD... (fregata-fdi-sursa-foto-dga_35483100.jpg)

Fregata FDI Sursa foto: DGA

„Această răsturnare tehnologică a avut ca rezultat o creștere a importanței sistemelor digitale pentru evaluarea spațiului maritim, cât și pentru desfășurarea operațiilor”, a rezumat Marina franceză. Mai mult, dacă superioritatea tehnologică este o condiție necesară pentru a spera să se facă o diferență în luptă, ea s-ar putea să nu fie suficientă.

„Relația dintre tactica navală și tehnologie este pe atât de crucială, pe atât de precară și instabilă: tehnologia nu se poate îndepărta de tactica fără de care rătăcește fără scop, în timp ce tactica trebuie să se hrănească constant din sursele tehnicii, cu riscul de a deveni sclerozată (o idee fixă potrivit căreia, tactica trebuie, permanent, să integreze noile tehnologii – nota autorului). Aceasta are ca rezultat o relație de interdependență reciprocă, pe care tacticianul are tot interesul să o echilibreze”, explică căpitanul Thibault Lavernhe și comandantul François-Olivier Corman, în cartea lor „Vaincre en mer au XXIe siècle“ („Câștigând pe mare în secolul XXI“).

„În lupta navală, avansul tehnologic nu se traduce mecanic într-un avantaj tactic decisiv. Abundența de informații induce și riscuri specifice pentru unitățile operative sau structurile de comandă. Astfel, pentru a integra eficient perturbările digitale […], este necesar să le echilibrăm cu nevoile de reziliență, autonomie și scalabilitate specifice platformelor navale”, argumentează Marina franceză.

Cu toate acestea, în prezentarea publică de la Toulon nu s-a intrat în detaliile acestei „strategii de superioritate informațională”, cu excepția faptului că este împărțită în șase axe (capitole – nota autorului).

 

Marina franceză lucrează deja cu algoritmi foarte avansați

 

Cu cât se culeg mai multe date, cu atât imaginea de ansamblu (big picture) devine mai clară – este primul imperativ al strategiei SIGNAL. Acest lucru înseamnă că Marina franceză lucrează deja cu algoritmi foarte avansați care permit prelucrarea și integrarea automată și în timp real a unui număr foarte mare de date și informații.

Astfel, primul capitol urmărește „diversificarea surselor de culegere a datelor”, pe baza posibilităților oferite de New Space [sectorul spațial privat – nota Zone Militaire]. Apoi, va fi vorba de creșterea „capabilităților de conectivitate, fără a renunța la reziliența lor” în timp ce se optimizează fuziunea „informațiilor tactice în timp real” [care amintește de „legătura de arme pe mare” a „amiralului Raoul Castex” ], potrivit Zone Militaire. Raoul Castex (27 octombrie 1878, Saint-Omer – 10 ianuarie 1968, Villeneuve-de-Rivière) a fost un amiral al marinei franceze și un teoretician militar.

Și aceasta merge mână în mână cu îmbunătățirea datelor de la bord pentru a „întări înțelegerea situațiilor și a sprijinului decizional”, precum și cu o circulație a informațiilor care este atât mai rapidă, cât și mai fluidă în ceea ce privește comanda și controlul [C2]. În sfârșit, este vorba de deschiderea „noilor capacități tactice în câmpurile de luptă”.

Acest ultim punct este crucial pentru că, după cum subliniază căpitanul Thibault Lavernhe și căpitanul de fregată François-Olivier Corman, „rolul tacticianului nu se oprește la a-și cunoaște armele și a căuta constant să le îmbunătățească, ci și mai presus de toate constă în căutarea consecvenței între tacticile pe care intenționează să le implementeze și echipamentul pe care îl deține sau urmează să îl dețină”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel