Un contingent de 120 de militari a plecat spre Franța de pe un aeroport militar din capitală, a anunțat ministerul într-un comunicat pe Facebook, la 10 zile după ce avioanele de vânătoare franceze au părăsit definitiv țara saheliană.
Ciadul a fost o verigă cheie în prezența militară a Franței în Africa și ultimul său punct de sprijin în regiunea mai largă Sahel, după retragerea forțată a trupelor sale din Mali, Burkina Faso și Niger, în urma unei serii de lovituri de stat militare.
Dar Ciadul și-a anunțat pe 28 noiembrie decizia de a pune capăt acordului de apărare cu Parisul, care datează în principal de la independența din 1960.
„La prânz, 120 de soldați francezi au decolat de pe aeroportul militar din N’Djamena la bordul unui Airbus A330 Phoenix MRTT, cu destinația Franța”, a declarat ministerul într-un comunicat pe Facebook.
Armata franceză, care avea aproximativ 1.000 de militari în Ciad, nu a comentat imediat anunțul.
Plecarea de vineri a militarilor francezi a avut loc în prezența autorităților militare din Ciad, o mișcare care „dovedește intensitatea cooperării dintre cele două țări în domeniul securității”, se arată în comunicat.
Decizia Ciadului de a rupe legăturile militare cu Franța a venit la doar câteva ore după o vizită a ministrului francez de externe Jean-Noel Barrot, a cărui delegație părea să nu știe că se pregătea o astfel de mișcare.
De asemenea, decizia a fost luată și la scurt timp după ce președintele Senegalului, Bassirou Diomaye Faye, a declarat pentru AFP că Franța ar trebui să-și închidă bazele militare din țara din Africa de Vest, ultima națiune din Sahel care a găzduit trupe franceze.
Autoritățile militare din Mali, Burkina și Niger s-au orientat spre Rusia în ultimii ani.
Liderul Ciadului, generalul Mahamat Idriss Deby Itno, a căutat, de asemenea, legături mai strânse cu Moscova în ultimele luni, dar discuțiile pentru consolidarea cooperării economice nu au încă rezultate concrete.
Președintele Ciadului a afirmat anterior că încheierea acordului de apărare nu a însemnat o respingere a cooperării internaționale sau o punere sub semnul întrebării a relațiilor diplomatice cu Franța.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News