Franța permite Ucrainei să lovească Rusia cu rachete SCALP: Aliații occidentali nu ar trebui să stabilească și să impună linii roșii

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Rachetă SCALP EG sub aripa bombardierului ucrainean Su-24M. August 2023. Sursa foto: captură material video realizat de jurnalistul ucrainean Ihor Smilianski.
Rachetă SCALP EG sub aripa bombardierului ucrainean Su-24M. August 2023. Sursa foto: captură material video realizat de jurnalistul ucrainean Ihor Smilianski.

Ministerul francez de Externe a confirmat capacitatea Ucrainei de a lansa rachete franceze către teritoriul rus. Ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot a declarat pentru BBC că nu există „linii roșii” în sprijinirea Ucrainei.

Barrot a subliniat că Ucraina este liberă să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune SCALP furnizate de Franța pentru a lovi ținte aflate în interiorul Rusiei, ca parte a autoapărării sale. Cu toate acestea, el s-a abținut să confirme dacă aceste arme franceze au fost deja utilizate în astfel de acțiuni.

 „Principiile au fost stabilite... mesajul nostru către președintele Zelenski a fost bine primit”, a subliniat Jean-Noël Barrot.

La începutul acestui an, președintele francez Macron a menționat că Franța este pregătită să permită ca rachetele sale să fie trase asupra Rusiei.

Racheta SCALP, cunoscută la nivel internațional ca Storm Shadow, este o rachetă de croazieră foarte avansată, cu rază lungă de acțiune, dezvoltată de Franța și Regatul Unit.

Racheta are o rază de acțiune de peste 250 de kilometri și este echipată cu tehnologie de ghidare de precizie, ceea ce îi permite să lovească ținte de mare importanță. Concepută pentru a evita sistemele de apărare antiaeriană inamice, racheta SCALP este un atu neprețuit pentru acțiunile care vizează facilitaţi militare bine protejate.

Racheta poate fi lansată cu ajutorul unor avioane de luptă, iar capacitățile sale stealth îi permit să pătrundă adânc în teritoriul inamic, ceea ce o face o componentă esențială a capacității Ucrainei de a perturba centrele logistice și de comandă rusești.

De la începutul războiului din februarie 2022, Ucraina a primit un sprijin militar fără precedent din partea aliaților occidentali. Această asistență a evoluat de la livrări inițiale de arme de calibru mic, muniție și ajutor umanitar la furnizarea de armament avansat și instruire.

Contribuțiile-cheie au inclus sisteme de rachete HIMARS furnizate de SUA, baterii de apărare aeriană Patriot și sisteme de artilerie precum obuzierele franceze Caesar. Tancurile, inclusiv Leopard 2 german și Challenger 2 britanic, au consolidat forțele terestre ale Ucrainei, în timp ce dronele moderne au sporit capacitățile aeriene ale acesteia.

În plus, țările NATO au oferit instruire, sprijin logistic și schimb de informații pentru a consolida rezistența Ucrainei și capacitatea acesteia de a desfășura operațiuni complexe.

Comentariile lui Barrot vin în urma primelor lovituri confirmate cu ajutorul rachetelor SCALP/Storm Shadow ale SUA și ale Regatului Unit pe teritoriul Rusiei, subliniind un punct de cotitură în conflict.

Observațiile sale urmează indicațiilor similare ale președintelui francez Emmanuel Macron de la începutul acestui an, care a sugerat că rachetele franceze ar putea fi utilizate împotriva țintelor rusești în logica autoapărării. Poziția fără echivoc a lui Barrot consolidează acum poziția Franței, consolidând mesajul că limitările arbitrare nu vor constrânge sprijinul occidental pentru Ucraina.

În timpul vizitei sale la Londra, unde a purtat discuții cu ministrul britanic de externe David Lammy, Barrot a subliniat importanța unui ajutor continuu și nerestricționat acordat Ucrainei. „Aliații occidentali nu ar trebui să stabilească și să impună linii roșii”, a declarat el, subliniind nevoia de unitate și determinare în rândul statelor membre NATO. Această retorică se aliniază strategiei mai cuprinzătoare a Franței de a se asigura că Ucraina dispune de resursele necesare pentru a contracara progresele Rusiei, pregătindu-se în același timp pentru un conflict potențial prelungit.

Escaladarea dramatică a evenimentelor de pe câmpul de luptă subliniază semnificația declarației lui Barrot. Rapoarte recente indică faptul că rachetele SCALP/Storm Shadow ale SUA și ale Regatului Unit au fost utilizate pentru prima dată pentru a ținti obiective militare rusești. Între timp, Rusia ar fi desfășurat un nou tip de rachetă, iar președintele Vladimir Putin a avertizat cu privire la riscul unui conflict global. Aceste evoluții evidențiază miza ridicată a menținerii unui sprijin occidental puternic pentru Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel