Franța nu va putea oferi Ucrainei tot ajutorul militar promis: Avioanele Rafale nu sunt incluse în noul pachet de asistență

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Franța va putea furniza Ucrainei doar „puțin mai mult” de două miliarde de euro până la sfârșitul anului, în loc de cele trei promise, a declarat ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, relatează Politico. „La începutul anului 2024, a fost luată o decizie politică potrivit căreia această asistență ar putea ajunge la 3 miliarde de euro. De fapt, vom depăși 2 miliarde de euro, dar nu 3 miliarde de euro”, a declarat Lecornu.

Președintele francez Emmanuel Macron a promis să ofere Ucrainei maximum 3 miliarde de euro la începutul acestui an, iar Kievul și Parisul au semnat un acord bilateral de securitate care include aceste fonduri pentru apărare pe parcursul anului.

Cu toate acestea, Franța se confruntă în prezent cu un deficit economic care ar putea ajunge la 6% din PIB în acest an, astfel încât trebuie să reducă cheltuielile, scrie Politico.

Premierul francez Michel Barnier s-a declarat încrezător că o comisie de anchetă va spune „adevărul” despre greșelile bugetare ale guvernului francez.

„În 2017-2018, guvernele anterioare au redus deficitul sub 3%, iar apoi a existat o creștere” din cauza războiului din Ucraina, a inflației și a covidului, a declarat Barnier în parlament, citat de AFP. Acum, în opinia sa, comisia ar trebui să explice motivele problemelor bugetare ale țării.

Ultimul pachet de ajutor militar al Franței pentru Ucraina nu include, în special, livrarea de avioane de luptă Dassault Rafale. Acest anunț a fost făcut de ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, la 14 octombrie, răspunzând întrebărilor privind posibilitatea de a trimite aceste avioane avansate la Kiev.

Potrivit unui raport din Le Monde, consilierii președintelui Emmanuel Macron au discutat despre posibila retragere a avioanelor Rafale din Forțele Aeriene Franceze pentru desfășurarea în Ucraina. Cu toate acestea, ministrul Lecornu s-a opus ideii, subliniind complexitățile actuale.

Aceasta nu este prima dată când apare ideea de a furniza Rafale Ucrainei; în martie 2021, chiar înainte de invazia Rusiei, Macron ar fi analizat posibilitatea de a vinde avioane Rafale Ucrainei în timpul unei întâlniri cu președintele Volodimir Zelenski, marcând-o ca fiind o prioritate pentru administrația sa.

Mai mulți factori stau la baza refuzului Franței de a furniza avioane Rafale Ucrainei. În primul rând, problema este complicată de constrângerile strategice și de producție. Capacitatea de producție a Franței pentru noile avioane Rafale este în prezent la limită, iar furnizarea avioanelor către Ucraina ar împiedica îndeplinirea contractelor existente cu alte națiuni, precum India și Qatar.

În plus, există temeri că furnizarea de Rafale ar putea perturba echilibrul de forțe în conflictul în curs, în special având în vedere riscurile operaționale ridicate și lipsa controlului complet asupra spațiului aerian. Atât Ucraina, cât și Rusia nu au securizat pe deplin cerul, rezultând un câmp de luptă care utilizează în mare măsură rachete antiaeriene și alte sisteme de apărare aeriană.

Numeroși experți francezi sunt sceptici cu privire la eficacitatea utilizării de către armata ucraineană a unor astfel de aeronave, având în vedere condițiile dificile de pe linia frontului și potențialul de escaladare suplimentară.

În ultimii doi ani, Dassault Rafale și-a câștigat reputația de avion de luptă, capabil să concureze cu modele avansate precum F-35. Între 2022 și octombrie 2024, mai multe țări și-au confirmat achiziția de avioane Rafale, majoritatea contractelor fiind în curs de derulare sau aproape de finalizare.

 

Ucraina urmează să primească avioane Mirage 2000-5 de la Franța

 

Deși nu sunt la fel de avansate ca Rafale, aceste aeronave aduc capacități semnificative pentru a spori eficacitatea luptei aer-aer a Ucrainei. Mirage, a căror livrare este prevăzută pentru începutul anului 2025, sunt echipate cu sisteme avansate de război electronic care le vor îmbunătăți capacitatea de luptă în medii intens disputate.

Mirage 2000-5 reprezintă cea mai recentă versiune a acestui avion de vânătoare francez, având un radar modernizat și capacitatea de a utiliza muniții de precizie precum rachetele de croazieră SCALP-EG, care se află deja în mâinile forțelor ucrainene.

Deși Mirage 2000-5 nu este conceput pentru confruntări directe cu avioanele de luptă rusești Su-35, este de așteptat să exceleze în apărarea împotriva rachetelor de croazieră și a dronelor, precum și în atacarea țintelor terestre folosind o varietate de muniții aer-sol. Această specializare îl face un activ valoros pentru Ucraina într-un conflict în care apărarea aeriană este crucială.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel