Franța intră în războiul pentru AI și vrea să investească aproape 110 de milioane de euro în tehnologiile viitorului

Pe 10 și 11 februarie 2025, Parisul va centrul inteligenței artificiale (IA) în cadrul Summit-ului de acțiune privind IA. 

Reuniunea europeană pe tema inteligenței artificiale - Summit-ul de acțiune al AI de la Paris - poate fi una dintre ultimele oportunități pentru UE de a-și consolida oarecum poziția de neinvidiat în dezvoltarea și aplicarea inteligenței artificiale ca resursă cheie pentru viitorul umanității.

Astăzi, președintele francez Macron va anunța un fel de „revoluție AI” europeană care se măsoară în investiții planificate la 109 miliarde de euro.

Chiar dacă e un anunțul nu impresionează la prima vedere (adică e vorba de investiții de aproximativ cinci ori mai mici decât cele anunțate de Trump, cu proiectul Stargate) proiectul reprezintă ultimul tren pentru Europa în competiția tehnologiilor viitorului și trebuie dublat de alte planuri.

 

De ce e vital anunțul lui Macron

 

Noua infrastructură AI americană implementată de OpenAI și SoftBank, la care companiile americane de înaltă tehnologie (Google, Amazon, Microsoft și Merta) vor contribui masiv, investește până la 500 de miliarde de dolari pe infrastructura AI din America, în următorii patru ani.

Sectorul inteligenței artificiale din Franța va primi 109 miliarde de euro din investiții private în „anii următori”, a anunțat președintele Emmanuel Macron duminică înaintea summitului global pentru inteligență artificială.

Fnanțarea franceză va include angajamente din Emiratele Arabe Unite (EAU au promis deja investiții de 30-50 de miliarde), fonduri de investiții americane și canadiene și companii franceze precum firmele de telecomunicații Iliad și Orange, și grupul aerospațial și de armament Thales.

Planul de investiții de 109 miliarde de euro  pentru ecosistemul european AI este un lucru major, dar este nevoie de mai multe astfel de demersuri pentru a fi siguri că Europa este capabilă să concureze cu ”greii” tehnologiei precum SUA și China.

 

Roboți contra cai

 

În competiția pentru viitor nu vorbim doar despre inteligența artificială, ci și despre calculatoarele cuantice sau biotehnologie, domenii în care state precum SUA, dar mai ales China, investesc masiv.

China, așa cum remarca Mustafa Suleyman, cofondator DeepMind, deține peste 400 de laboratoare-cheie și operează cele mai multe dintre cele 500 de supercalculatoare din lume și e lider mondial în domenii critice, precum fotovoltaicele, sau comunicațiile 6G. Doar grupul BGI, din domeniul geneticii, are mii de oameni de știință.

Chinezii produc la fel de mulți roboți cât restul lumii la un loc.

Președintele Xi a cerut explicit o ”revoluție a roboților”, în timp ce unii lideri vizionari din România spun că viitorul este ”economia calului”...

 ***

La Paris se vor reuni lideri mondiali și șefii unora dintre companiile de top din domeniul tehnologiei.

Printre participanții se numără vicepreședintele SUA JD Vance, președintele UE Ursula von der Leyen, cancelarul german Olaf Scholz, premierul canadian Justin Trudeau, CEO-ul Google Sundar Pichai, Președintele Microsoft Brad Smith, CEO-ul OpenAI Sam Altman, CEO-ul Google DeepMind Demis Hassabis și CEO-ul Anthropic Dario Amodei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel