Modernizările sunt efectuate la baza aeriană Cazaux, unde Direcția Generală pentru Armament (DGA) din cadrul Ministerului francez al Apărării.
Cazaux are o lungă istorie în ceea ce priveşte testarea și certificarea aeronavelor militare, inclusiv a diferitelor versiuni ale seriei Mirage, cum ar fi Mirage F1, Mirage 3 și Mirage 2000, precum și Rafale.
Implicarea în modificarea Mirage-2000-5 evidențiază rolul centrului Cazaux în echiparea forțelor militare pentru a răspunde cerințelor în continuă evoluție pe câmpul de luptă modern.
Aceste îmbunătățiri aduse Mirage-2000-5 reflectă natura schimbătoare a modului în care sunt purtate luptele aeriene și vor permite aeronavei să îndeplinească o serie de misiuni, răspunzând nevoii Ucrainei în materie de avioane de luptă moderne în contextul conflictului în curs.
Franța a furnizat deja Ucrainei rachete de croazieră Scalp și bombe ghidate AASM Hammer, care ar putea fi adaptate pentru a fi utilizate de avioanele Mirage-2000-5, îmbunătăţi în continuare capacitățile aeronavei de atac la sol.
Furnizarea de avioane Mirage-2000 către Ucraina a ridicat semne de întrebare
La 6 iunie 2024, Franța a anunțat livrarea unui număr nespecificat de avioane Mirage 2000-5 către Ucraina pentru a-și consolida apărarea aeriană, în special în jurul regiunii Harkov, care a fost frecvent vizată de atacurile aeriene rusești.
Mirage 2000-5, aflat în serviciul Forțelor Aeriene Franceze de aproape 25 de ani, este mai puțin performant decât Rafale, dar rămâne o componentă-cheie a apărării aeriene a Franței.
Franța dispune de o flotă de 26 de avioane Mirage 2000-5. Din cauza numărului limitat de avioane disponibile și a importanței acestora pentru operațiunile militare franceze, furnizarea lor către Ucraina a ridicat semne de întrebare. O coaliție internațională, similară celei constituite pentru livrarea de F-16 americane, este în curs de formare pentru a obține aeronave suplimentare din țări precum Qatar și Emiratele Arabe Unite.
Cu toate acestea, unii experți sunt sceptici cu privire la gradul de adaptare al Mirage la nevoile Ucrainei. Crearea lanțurilor logistice și formarea piloților ar putea împiedica desfășurarea noilor F-16, care sunt considerate mai potrivite pentru cerințele forțelor aeriene ucrainene.
Ucraina are nevoie în primul rând de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a contracara avioanele rusești care operează mult în spatele liniilor frontului, ceea ce Mirage 2000-5 nu poate oferi. În prezent, Mirage 2000-5 este echipat cu rachete aer-aer MICA, care pot respinge bombardierele de luptă rusești până la 100 de kilometri.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News