Lansările au fost efectuate de pe fregata multirol D650 Aquitaine clasa FREMM și de pe un submarin nuclear. Numele submarinului nu a fost dezvăluit, dar este foarte posibil ca acesta să fie nava Suffren (S635) care dă și numele clasei Suffren de submarine.
Potrivit Naval News, fregata se afla în largul coastei Marii Britanii, în timp ce submarinul nuclear naviga în apele Golfului Biscaya.
În ceea ce privește ținta, aceasta a fost amplasată la Centrul de testare a rachetelor al Direcției Generale de Armament (DGA) a Ministerului francez al Apărării, situat la sud de Bordeaux.
Cele două rachete navale de croazieră, lansate câte una de pe fiecare navă, au lovit aproximativ simultan ținta.
Teste efectuate „în condiții de luptă”
„Pentru a consolida know-how-ul operațional al marinei franceze, aceste trageri au fost efectuate în condiții identice cu cele întâlnite în luptă. Marina franceză își demonstrează astfel capacitatea de a-și sincroniza loviturile executate de unități de luptă diferite asupra aceleiași ținte situate pe uscat, în adâncime”, se precizează în comunicatul de presă emis de marina franceză.
Lansările au fost efectuate cu o rachetă dezvoltată de MBDA. Din 2017, racheta a fost inclusă în arsenalul fregatelor din clasa FREMM, iar mai recent și în cel al submarinelor din clasa Suffren (Franța mai deține încă un submarin din această clasă, Duguay-Trouin, care a intrat în serviciul de luptă chiar la începutul acestei luni).
În cadrul marinei franceze, racheta este cunoscută sub denumirea MdCN - Missile de Croisière Naval (rachetă navală de croazieră). Aceasta este lansată cu un lansator vertical compact universal (UVP) A70 Sylver, care poate utiliza și alte rachete dezvoltate de MBDA,precum și rachete antiaeriene din familia ASTER. De asemenea, MdCN (întâlnită și cu denumirea NCM) poate fi lansată dintr-un tub lans-torpilă de 21 de inci al unui submarin.
Principalele caracteristici tehnico-tactice ale MdCN sunt: greutate totală - 1.400 kg, greutate focos - 300 kg, lungime - 6,5 m, raza de acțiune cu lansare de pe navă - până la 1.400 km, raza de acțiune cu lansare de pe submarin - până la 1.000 km.
În urma exercițiului, s-a demonstrat că navele marinei franceze pot lovi cu precizie ținte situate la mare distanță. Potrivit comandamentului flotei franceze, lansările fac posibilă „afișarea puterii militare a Franței încă din primele momente ale crizei, influențând astfel voința adversarilor”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News