Franța donează Ucrainei avioane Mirage 2000 iar rachetele SCALP nu vor mai fi lansate doar de pe Su-24. Macron: Pacea nu înseamnă capitularea Ucrainei

Darius Muresan |
Data publicării:
Avioane franceze Mirage 2000, foto: Ministerul Apărării din Franța
Avioane franceze Mirage 2000, foto: Ministerul Apărării din Franța

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat joi că Franța va livra Ucrainei avioane de luptă Mirage 2000-5. Totodată, Parisul se va implica direct și în antrenarea piloților pentru Mirage 2000.

De asemenea, Franța va pregăti și echipa o brigadă de aproximativ 4.500 de soldați ucraineni, informează agențiile internaționale, printre care Reuters, AFP sau EFE.

"Franța dorește pacea și vom lupta pentru aceasta, dar pacea nu înseamnă capitularea Ucrainei" în fața Rusiei, a declarat Macron într-un interviu pentru postul de televiziune France 2.

Mirage 2000-5, o versiune modernizată a avioanelor multirol Mirage 2000 fabricate de compania Dassault, nu se mai află în producție, fiind înlocuite de avioanele de generație nouă Rafale. Armata franceză deține în prezent aproximativ 300 de astfel de aparate.

 

Mirage 2000 pentru Ucraina care va putea lansa rachete SCALP nu doar din Su-24. Un transfer de armament neașteptat, după ce Ministrul Apărării s-a opus

 

2. -imagine fara descriere- (mirage-2000-1_62702400.jpg)

Interesant e că așa cum scria și DefenseRomania, recent Sebastian Lecornu, ministrul francez al Apărării, a explicat de ce deși nu există niciun tabu pentru Franța în ceea ce privește livrările de armament către Ucraina, Mirange 2000 nu ar fi o soluție. Iar în locul avioanelor mult mai importante sunt bombele AASM Hammer.

„În chestiunea aviației militare încercăm să ajutăm. Pentru a fi transparent în ceea ce privește livrarea de avioane Mirage 2000, pe lângă faptul că există puțin astfel de avioane (n.r. în dotarea Forțelor Aeriene Franceze), mentenanța și întreținerea lor operațională ar fi provocări teribil de complicate (n.r. - pentru ucraineni)”, a precizat ministrul francez al Apărării. 

În ianuarie 2024, Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mikola Oleshchuk, a declarat într-un comunicat că avionul de luptă multi-rol F-16 este o prioritate absolută, dar nu este exclus ca pe ''cerul ucrainean'' să apară și avionul american A-10 Thunderbolt II și cel francez Mirage-2000D.

La momentul respectiv, Oleshchuk a ţinut să precizeze ca "este posibil ca, de ce nu, capacitățile de luptă ale bombardierelor Su-24M să fie susținute de avioane Mirage-2000D".

Imediat după declaraţiile Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene, prima concluzie a fost că Ucraina este interesată să primească din Franța avioane de atac care pot lansa rachete ghidate SCALP-EG.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel