Franţa: Conflictul din Nagorno-Karabah ar putea deveni 'internaţional'

Eduard Pascu |
Data publicării:

Franţa a avertizat vineri Azerbaidjanul, susţinut de Turcia, şi Armenia împotriva unei 'internaţionalizări a conflictului' în jurul enclavei Nagorno-Karabah, atrăgând atenţia asupra riscului unei 'escaladări scăpate de sub control', relatează France Presse.

'Mi-am alertat interlocutorii cu privire la ameninţarea reprezentată de o internaţionalizare a conflictului', a declarat şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian la capătul unor convorbiri telefonice purtate cu omologii săi armean şi azer. Armenia acuză Turcia de a se fi implicat militar în conflict de partea Azerbaidjanului, căruia îi furnizează echipamente şi consilieri militari, Ankara fiind acuzată şi de transferul de mercenari sirieni proturci în teatrele de operaţiuni, fapt dezminţit de autorităţile turce, transmite Agerpres.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat la rândul său că 300 de combatanţi 'jihadişti' au părăsit Siria pentru a se alătura Azerbaidjanului trecând prin Turcia, ceea ce constituie 'o linie roşie', în opinia sa. Rusia a raportat informaţii similare, dar fără a acuza totuşi direct Ankara, cu care are o relaţie complicată, dar pragmatică.

Şeful diplomaţiei franceze a reafirmat în discuţiile cu miniştrii de externe armean şi azer 'necesitatea urgentă de a se ajunge la o încetare a ostilităţilor, fără întârziere şi fără condiţii'. 'Prelungirea lor nu va duce decât la o creştere a numărului victimelor, în special civile, a costurilor materiale şi umane suportate de ambele părţi, precum şi la riscul unei escaladări scăpate de sub control între Armenia şi Azerbaidjan', a subliniat Jean-Yves Le Drian.

 

Încetarea de urgență a luptelor și demararea negocierilor



Franţa, în calitate de copreşedinte, alături de SUA şi Rusia a Grupului OSCE de la Minsk însărcinat cu medierea acestui conflict, este hotărâtă 'să joace orice rol, într-un mod imparţial, pentru a se ajunge la o încetare a ostilităţilor şi la reluarea fără întârziere a negocierilor substanţiale şi fără precondiţii' între beligeranţi, a adăugat şeful diplomaţiei franceze.

Nagorno-Karabah, enclavă cu majoritate armeană alipită în 1921 la Azerbaidjan de autorităţile sovietice, s-a separat în mod unilateral de republica azeră, provocând un război sângeros în anii 1990, soldat cu aproape 30.000 de morţi şi mii de refugiaţi. Armistiţiul din 1994 a pus capăt ostilităţilor la scară mare, dar violenţele de-a lungul liniei de contact au avut loc cu regularitate, în special în 2016.

Duminica trecută însă confruntările au reizbucnit cu o nouă intensitate, fiind considerate cele mai înverşunate din ultimii ani, cele două tabere acuzându-se în mod reciproc de provocarea ostilităţilor. Azerbaidjanul a promis să continue operaţiunile până la recucerirea enclavei şi 'retragerea totală' a armenilor. Erevanul şi autorităţile din Karabah au declarat că sunt la fel de hotărâte să lupte.

În pofida apelurilor internaţionale la încetarea violenţelor, luptele continuă cu aceeaşi înverşunare pe teren. Principalul oraş din enclava separatistă - Stepanakert - a fost 'lovit' vineri de forţele azere, a indicat Ministerul armean al Apărării, anunţând 'numeroşi răniţi'. 'Sunt mulţi răniţi în rândul populaţiei civile, infrastructura civilă a fost avariată', a indicat pe pagina sa de Facebook un reprezentant al ministerului, Artstrun Ovannisian, fără să ofere precizări cu privire la natura loviturilor sau la cea a pagubelor. Anterior, armata Armeniei a comunicat că rachetele sale au doborât o dronă azeră joi seara în apropierea Erevanului.

Ministerul francez de Externe a anunţat vineri că cei doi jurnalişti ai cotidianului francez Le Monde, răniţi joi în Nagorno-Karabah, unde se dau lupte crâncene între forţele azere şi armeni, sunt 'în curs de evacuare', potrivit AFP. Franţa a trimis un avion medical pentru a-i evacua.

Cei doi trimişi speciali ai Le Monde, un redactor şi un fotoreporter, au fost răniţi în cursul unui bombardament al forţelor azere asupra localităţii Martuni, situată la aproximativ 25 de km de linia frontului. În cursul aceluiaşi bombardament de joi au fost răniţi şi doi jurnalişti armeni, au anunţat surse de la Erevan, în timp ce reprezentanţi ai administraţiei din Nagorno-Karabah au consemnat patru civili ucişi.

Citește și: Frontul din Karabah. Cea mai sângeroasă zi: Zeci de soldați uciși și avioane doborâte

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel