Franţa atrage atenţia că raporturile de forţă de pe scena mondială au fost exacerbate de pandemie

Eduard Pascu |
Data publicării:

Pandemia a exacerbat comportamentele agresive pe scena internaţională, atrage atenţia Parisul, care evidenţiază în acest sens competiţia sporită între state, avântul unor puteri regionale precum Turcia şi înmulţirea atacurilor cibernetice şi a dezinformărilor, relatează AFP.

"Pandemia a confirmat, întărit sau chiar accelerat anumite tendinţe pe care noi le-am identificat în 2017", a declarat joi ministrul Apărării, Florence Parly, la prezentarea versiunii actualizate a evaluării strategice a Franţei, la patru ani după publicarea acestei analize a ameninţărilor, transmite Agerpres.

Marţi, preşedintele Emmanuel Macron a atras atenţia asupra acestei agravări a tensiunilor internaţionale, pe fondul reducerii angajamentelor SUA în mandatul lui Donald Trump. "Noul joc de puteri (...) nu doar că este confirmat, dar se înăspreşte", a afirmat el.

"În Indo-Pacific, în Orientul Apropiat şi Mijlociu, în Africa, pe uscat, pe mare, în aer, precum şi în noile spaţii de conflict, criza sanitară, socială şi economică a favorizat reflexele de retragere şi temerile de asediere, a alimentat scânteile de naţionalism, a amplificat ambiţiile şi a accentuat opoziţia voinţelor", a adăugat el.

Din 2017, trei mari ameninţări persistă, potrivit lui Florence Parly: terorismul, în contextul în care Statul Islamic este în continuare în Levant, proliferarea nucleară alimentată de programele nord-coreean şi iranian şi "înăsprirea competiţiei între puteri", prin "postura de intimidare strategică a Rusiei sau puternicul avans al puterii militare a Chinei", al cărei buget pentru apărare s-a dublat faţă de 2012.

Însă noutatea constă în utilizarea tot mai răspândită "de practici dezinhibate care pot afecta funcţionarea democraţiei noastre (...) în noi domenii: cibernetic, spaţiu, dezinformare", a avertizat ministrul, constatând că "pandemia a dezlănţuit imaginaţia: atacuri cibernetice asupra unor spitale, dezinformare în masă".

Aceste comportamente destabilizatoare, care contravin dreptului, "au inspirat în mod vizibil şi alte state în a avea pretenţii mai mari în regiunile" lor, şi-a exprimat ea regretul. Ministrul a oferit ca exemplu Turcia care, la porţile Europei, "şi-a înmulţit acţiunile neamicale şi periculoase în Libia, Mediterana de Est sau Caucaz".

Pentru a contracara aceste ameninţări, Franţa "are nevoie mai mult ca oricând de aliaţi şi de parteneri puternici" în Europa şi SUA, a subliniat Florence Parly, care şi-a exprimat speranţa că noul preşedinte american Joe Biden "va aduce un vânt nou şi ne va ajuta la dinamizarea Alianţei atlantice".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel