Numărul membrilor poliției și jandarmeriei de pe insula condusă de Franța va crește de la 1.700 la 2.700 până vineri seară.
Franța a acuzat vineri Azerbaidjanul că a încurajat revoltele din insula Noua Caledonie din Pacific, condusă de francezi , inundand rețelele de socializare cu fotografii și videoclipuri înșelătoare care vizează poliția franceză.
Viginum, o structură a guvernului francez, creată ca răspuns la activitatea Rusiei în Africa, a publicat vineri un raport în care identifică conturile azere de pe rețelele sociale care răspândesc propagandă antifranceză.
Ministrul francez de Interne Gerald Darmanin a formulat pentru prima dată acuzațiile împotriva Azerbaidjanului joi, fără a furniza nicio dovadă. Ministerul de Externe al Azerbaidjanului a negat rapid ceea ce a numit acuzații insultătoare și a reiterat vineri că nu are legătură cu protestele din Noua Caledonie .
Trei zile de haos
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că are în atenție situaţia unui număr de trei cetățeni români, care s-au adresat Ambasadei României la Canberra și Consulatului General al României la Paris pentru a-și semnala prezența în teritoriul francez de peste mări. Situația a fost preluată de către Consulatul General al României la Paris, din a căror circumscripţie consulară face parte Noua Caledonie, care menţine în permanenţă legătura cu cei trei cetăţeni români.
După revoltele care au început luni, în care patru persoane și-au pierdut viața și sute au fost arestate, noaptea de joi s-a derulat relativ pașnic, a declarat , într-o conferință de presă, Înaltul Comisar francez Louis Le Franc . Există încă puncte de conflict în capitala Noumea, a adăugat el.
Operațiunile de furnizare a alimentelor și medicamentelor către populație vor începe după îndepărtarea baricadelor pe stradă înființate de activiști, a spus Le Franc. „Vor sosi întăriri în masă și vor fi trimise imediat pentru a controla zonele care au scăpat de controlul nostru în ultimele zile și pentru a cuceri toate zonele urbane pe care le-am pierdut”.
Protestatarii, nemulțumiți de reforma electorală, au ars afaceri și mașini, au jefuit magazine și au pus blocaje stradale timp de trei zile.
„Apelurile noastre la calm, pace și reconciliere încep să se audă. Este important ca cei care au început conflictele și blocadele să le audă”, a subliniat Le Franc. Guvernul Noii Caledonie a anunțat vineri că insula are provizii de alimente pentru două luni, dar că problema este distribuția.
Franța a declarat stare de urgență pe insulă, a plasat cel puțin zece persoane în arest la domiciliu și a interzis TikTok. Revoltele au început din cauza unei noi măsuri adoptate marți de Paris, care permite cetățenilor francezi cu reședință de peste zece ani în Noua Caledonie să voteze la alegerile locale.
Unii dintre liderii locali se tem că acest lucru ar putea amenința vocea indigenilor kanak de pe insula situată la aproximativ 1.500 de kilometri est de Australia.
Conferința Bisericilor din Pacific sa alăturat vineri grupurilor interguvernamentale pentru a cere Franței să retragă măsura. Conferința a invitat Națiunile Unite să conducă o misiune de dialog pe insulă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News