"Am mobilizat pentru prima dată puteri ale poliției administrative, ceea ce permite prioritizarea unui anumit număr de sub-contractori, unde comenzile civile trebuie să treacă acum pe plan secund, după comenzile militare, pentru a da prioritate gamei Aster", a declarat ministrul în timpul unei întâlniri la Calvi cu omologul său italian Guido Crosetto.
Compania metalurgică Aubert și Duval, care produce oțeluri speciale pentru aeronautica civilă, submarine sau tuburile tunurilor Caesar, este una dintre companiile vizate de această obligație, conform unei surse apropiate dosarului.
Rachetele Aster 15 și 30 sunt fabricate de gigantul european MBDA, cu sediul la Paris, într-o cooperare între Paris și Roma. Cele două țări au furnizat un număr nespecificat de astfel de rachete Ucrainei pentru apărarea aeriană, iar Ucraina solicită mai multe astfel de rachete pentru a-și întări apărarea. De asemenea, aceste rachete au fost folosite în Marea Roșie împotriva dronelor utilizate de rebelii houthi.
Rachetele Aster sunt utilizate de sistemele antiaeriene franceze SAMP/T MAMBA. Un astfel de sistem este dislocat de partenerul francez și în România.
La sfârșitul lunii martie, Sebastien Lecornu a avertizat cu privire la posibilitatea unei astfel de măsuri, pentru a permite producătorilor să producă mai multe rachete într-un timp mai scurt.
MBDA își propune să reducă durata de producție a rachetelor Aster de la 42 de luni în 2022 la "mai puțin de 18 luni în 2026", iar producția este estimată să crească cu 50% până la acea dată, conform președintelui său, Eric Beranger.
ASTER 15, lansată de pe portavionul Charles de Gaulle / MBDA
Cu toate acestea, organizarea industrială nu este ideală, deoarece componente ale rachetelor trebuie să traverseze Alpii de mai multe ori în timpul fabricației, ceea ce complică accelerarea procesului de producție.
Sebastien Lecornu a subliniat, de asemenea, necesitatea unei "simplificări urgente a birocrației", având în vedere "problemele vamale dintre Franța și Italia, care pot întârzia producția de rachete".
Prin intermediul unei scrisori comune adresate MBDA, cei doi miniștri au solicitat accelerarea producției pentru a asigura primele livrări începând cu anul 2024 și au cerut intensificarea eforturilor pentru a pune în funcțiune în Italia un al doilea lanț de asamblare a rachetelor, pentru a crește capacitatea de producție.
De asemenea, Sebastien Lecornu și Guido Crosetto au anunțat semnarea unei scrisori de intenție pentru a apropia industriile de armament terestru ale celor două țări, cu scopul de a spori cooperarea în proiectele de echipamente pentru forțele terestre, în cadrul "alianței strategice" instituite în decembrie între grupul franco-german KNDS și cel italian Leonardo.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News