Franța a transferat două baterii anti-aeriene Crotale. Sistemul face parte din lista lungă de echipamente trimise în Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Crotale NG pe șasiu Pasi / Thalesgroup
Crotale NG pe șasiu Pasi / Thalesgroup

Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, a dezvăluit detalii despre ajutorul militar acordat Ucrainei, menționând că sistemul de apărare antiaeriană Crotale NG este printre sisteme care au fost recent furnizate.

Potrivit BFMTV , ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, a vorbit despre asistența oferită deja de Franța.

Lecornu a spus că printre ultimele sisteme transferate în Ucraina se numără și două baterii ale sistemelor de apărare antiaeriană Crotale, precum și două sisteme de rachete. 

Astfel, două baterii CROTALE NG din cele 12 deținute anterior de Forțele Armate franceze au fost transferate forțelor ucrainene.

”Livrăm, de asemenea, două lansatoare de rachete multiple (LRU) pentru lovirea în adâncime a teritoriului”, a adăugat ministrul francez al apărării.

Livrarea lansatoarelor LRU (M270 modernizat) a fost anunțată de președintele Macron încă din luna octombrie, în urma celei de-a șasea reuniuni în format Ramstein, organizată la nivel de miniștri ai apărării.

 

Ajutorul militar francez ar putea include radarele folosite de artilerie

 

”Deși ajutorul francez este cel mai mult asociat cu instalațiile de artilerie autopropulsate Caesar, dintre care 18 au fost deja transferate, lista de arme este mult mai largă: include și rachete Milan și Mistral, aproximativ 60 de vehicule blindate VAB, mijloace de protecție in caz de amenințări nucleare, biologice sau chimice, cele mai noi aparate de vedere nocturn”, arată ministrul.

Radar contrabaterie german COBRA. Foto: OCCAR

Potrivit lui Lecornu, Kievul a cerut stații radar și această solicitare este încă analizată de partea franceză. 

„De asemenea, studiem o cerere ucraineană de radare pentru că depistarea loviturilor din spate este crucială”, a afirmat Lecornu, fără a oferi mai multe detalii.

În cazul  radarelor de contrabaterie, Armata franceză dispune de COBRA care, legat de sistemul ATLAS, face posibilă localizarea în timp real a bateriilor inamice aflate la 40 km distanță.

 

Sistemul Crotale

 

Crotale, lansat în 1966, a fost primul sistem de rachete de apărare antiaeriană terestru conceput atât cu senzori radar, cât și cu infraroșu pentru a oferi cea mai bună vedere a situației de pe câmpul de luptă.

Crotale NG a intrat în producție în 1990 și dispune de o cameră termică de ultimă generație care oferă Forțelor de Apărare o imagine în timp real, în timpul zilei sau pe timp de noapte. Sistemul poate lovi elicoptere, drone și rachete și poate proteja locații civile sau militare fixe sau în mișcare.

Crotale NG poate trage focoase de 13 kilograme la viteza Mach 3,5 la distanțe de cel puțin 11 kilometri.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Youtube video image

 

Franța participă la operaționalizarea centrului de reparații din Slovacia

 

În plus, Franța, împreună cu alți parteneri occidentali, se va alătura centrului de servicii pentru echipamente militare pentru Ucraina din Slovacia, a cărui activitate va fi coordonată de asociația comună franco-germană a industriei de apărare KNDS. Printre altele, acolo ar trebui întreținute și reparate obuzierele PzH 2000, tunurile autopropulsate Caesar, tancurile antiaeriene Gepard și vehiculele blindate Dingo.

Fondul de sprijin de 200 de milioane de euro aprobat în parlament va permite Ucrainei să comande echipamentele necesare de la industria franceză de apărare și să asigure întreținerea sistemelor furnizate. Potrivit lui Lecornu, aceasta poate include achiziționarea de Bastion BMP sau echipamente pentru traversări cu pontoane.  

Ministrul a spus că primii 400 de militari ucraineni, care vor lucra cu sistemele transferate, au fost deja pregătiți în Franța, iar această activitate va continua în cadrul misiunii UE. "Obiectivul nostru inițial este să pregătim 2.000 de oameni dintr-un total de 15.000, așa cum se propune la nivelul UE. 400 de militari ucraineni au fost deja instruiți, în special, pe sistemele pe care le furnizăm", a menționat Lecornu. 

Potrivit acestuia, volumul total al ajutorului militar francez către Ucraina a ajuns la 550 de milioane de euro, iar acum se numără printre primii cinci furnizori de ajutor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel