Franța a testat pe neașteptate cea mai recentă rachetă de croazieră nucleară, ASMPA-R

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rafale F3R cu racheta de croazieră nucleară ASMPA a Armatei Franței / Sursa: MBDA
Rafale F3R cu racheta de croazieră nucleară ASMPA a Armatei Franței / Sursa: MBDA

Franța a efectuat cu succes primul test al unei rachete de croazieră cu rază medie de acțiune îmbunătățită, ASMPA-R. Anunțul a fost făcut de Sébastien Lecornu, ministrul francez al Forțelor Armate, care și-a exprimat satisfacția față de rezultatul testului.

Franța a luat prin surprindere opinia publică când, pe 22 mai, a realizat prima lansare a noii sale rachete de croazieră nucleare. Racheta, fără focos, evident, a fost lansată dintr-un avion de luptă Rafale B al Forțelor Aeriene Strategice, după un zbor care a simulat un atac nuclear, arată airforce-technology.

Operațiunea, denumită DURANDAL, s-a desfășurat pe teritoriul național și a implicat o formație de avioane de realimentare A330 Phénix și avioane de luptă Rafale B, care - potrivit scenariului - s-au confruntat cu amenințări din aer și de la sol, înainte de a lansa racheta nucleară de croazieră ASMPA-R.

 

Racheta nucleară, aflată la a treia generație

Racheta de croazieră nucleară ASMPA-R a Franței a fost lansată de pe un Rafale în timpul operațiunii Durandal din 22 mai. Foto: MBDA, via https://www.airforce-technology.com 

ASMP (air-sol moyenne portée), versiunea originală a rachetei a fost introdusă în mai 1986, înlocuind vechea bombă gravitațională AN-22 de pe avionul francez Dassault Mirage IV și bomba AN-52 de pe Dassault Super Étendard.

Ulterior, o versiune mai nouă, modernizată, Air-Sol Moyenne Portée-Amélioré (ASMP-A) a fost dată în serviciu din 2009, racheta având o autonomie de aproximativ 500 km și o viteză maximă de Mach 3, echipată cu un focos termonuclear „Tête Nucléaire Aéroportée”. (TNA)" de 300 kt. Armata franceză a primit în total 54 de astfel de rachete.

Testul de săptămâna aceasta, cu cel mai recent upgrade ASMPA-R, este o rachetă care este în lucru din 2016 și nu este încă în serviciul armatei, ci în fazele finale de testare.

Francezii, în mod deliberat vagi, scriu că această versiune are o „rază mărită” și un nou focos termonuclear de 300kt. Această actualizare va fi ultima până la introducerea următoarei generații de rachete nucleare aer-sol, ASN4G, programată pentru 2035, scrie The Army Recognition.

 

Arme nucleare franceze

 

Arsenalul nuclear al Franței este livrat prin două platforme principale: rachete balistice lansate de submarine (SLBM) și rachete de croazieră lansate cu aer, precum ASMP și generațiile următoare. 

În doctrina nucleară franceză, rachetele ASMP, ASMP-A și viitoarea rachetă ASMPA-R sunt numite arme „prestrategice”, înainte de utilizarea la scară largă a armelor nucleare strategice lansate de cele 4 submarine din clasa Triomphant (Le Triomphant, Le Téméraire, Le Vigilant și Le Terrible).

Fiecare dintre aceste submarine poartă, probabil, 16 rachete balistice M51, cu cea mai recentă versiune, M51.2, având o rază de acțiune de aproximativ 10.000 de kilometri. Aceste rachete pot fi echipate cu mai multe MIRV -  încărcături multiple dirijabile independent - fiecare purtând un focos nuclear. Deci, o rachetă poate lovi mai multe ținte, întrucât fiecare MIRV se îndreaptă spre o țintă proprie.

Franța este unul dintre puținele state recunoscute cu arme nucleare. Politica de descurajare nucleară a Franței este neobișnuită. Spre deosebire de celelalte puteri nucleare, strategia franceză include opțiunea unui prim atac împotriva provocării non-nucleare.

Franța deține aproximativ 290 de focoase nucleare, deși acest număr s-ar putea să se fi modificat ușor din cauza întreținerii și modernizării.

Citește și: Rusia a început exercițiile cu arme nucleare tactice în zona Mării Negre

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel