Între timp, cotidianul francez Le Monde a publicat un material în care afirmă că furnizarea acestor obuziere CAESAR către Ucraina nu va avea loc prea curând și că va face "obiectul unor negocieri îndelungate".
Dar, Franța a oferit deja Ucrainei aproape un sfert din cea mai nouă flotă de sisteme de artilerie autopropulsate - Forțele Armate Ucrainene au primit deja 18 obuziere CAESAR din cele 76 disponibile pentru armata franceză.
Potrivit cotidianului Le Monde, Franța se pregătește să furnizeze Ucrainei o nouă serie de obuziere Caesar, preluată dintr-o comandă destinată inițial Danemarcei. Această livrare ar putea include între 6 și 12 obuziere din cele 15 solicitate suplimentar de Kiev.
În timp ce discuțiile sunt în curs de finalizare, decizia privind această livrare este condiționată de un acord politic încheiat între cele trei state - Franţa, Danemarca şi Ucraina. Acest lucru a fost stabilit în timpul discuţiilor din ultimele săptămâni între președintele Emmanuel Macron, omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, și premierul danez, Mette Frederiksen.
Acest demers este fără precedent, cât și destul de complex pentru autoritățile franceze. Obuzierele pe care Parisul s-a angajat să le livreze Kievului au fost inițial destinate Danemarcei, ca parte a unui acord semnat în 2017 ce prevede livrarea a 15 obuziere CAESAR - comanda a fost completată în 2019 cu o cerere pentru alte 4 obuziere, în curs de livrare de către compania producătoare Nexter.
Copenhaga ar fi fost cu atât mai dispusă să renunțe la o parte din comandă pentru obuzierele franceze, mai ales ca acestea sunt încă în curs de validare tehnică și s-ar putea să nu corespundă toate specificațiilor stabilite inițial de danezi.
După ce a ezitat, Ucraina, ai cărei lideri sunt mulțumiți de eficiența obuzierelor franceze CAESAR, este gata să primească noua transa de ajutor militar și să îl folosească ca atare. Nici Elysée și nici Ministerul francez al Apărării nu au dorit să comenteze până acum informaţiile publicate de cotidianul Le Monde.
De asemenea, trebuie precizat faptul că atunci când vorbim despre obuzierele CAESAR comandate de Danemarca, vorbim despre o versiune construită pe șasiul camionului Tatra T815-7 cu o configurație 8x8, și nu 6x6 - versiune află acum în dotarea Forțelor Armate Ucrainene.
Ucraina a primit versiunea 6x6 a obuzierului CAESAR
Compania franceză Nexter Systems a dezvoltat două tipuri de obuziere autopropulsate cu roți în configurații 6x6 și 8x8.
În 2008, armata franceză a fost puternic înzestrată cu obuziere CAESAR pe șasiu 6x6. Obuzierul CAESAR de 155 mm pe șasiu 6x6 beneficiază de o mobilitate excepțională, cu o putere de foc de neegalat. De când CAESAR a intrat în serviciul armatei franceze, acest sistem remarcabil de artilerie a fost folosit pe câmpul de luptă în Afganistan, Mali, Liban, Irak, Siria, regiunea Sahel, Orientul Mijlociu și Asia de Est.
Prima versiune a CAESAR a fost vândută pe un șasiu Mercedes-Benz Unimog U2450L 6x6 și implementată de un client din Orientul Mijlociu. Cele mai recente versiuni se bazează pe un șasiu de camion Renault Trucks Defense (acum ARQUUS) Sherpa 6x6 echipat cu o cabină blindată. Obuzierul de 155 mm poate fi montat pe alt șasiu de camion, conform cerințelor clientului.
CAESAR în configurații 6x6 și 8x8 sunt deja în serviciul mai multor forţe armate din Europa, Orientul Mijlociu, Asia de Sud și de Est. Peste 300 de obuziere CAESAR au fost deja produse până în prezent. Pe 22 aprilie 2022, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat livrarea de obuziere CAESAR de 155 mm în Ucraina.
CAESAR are o rază de tragere de la 4,5 până la 40 km și un nivel ridicat de precizie. Obuzierul poate fi pus în funcțiune și scos din acțiune în mai puțin de un minut şi are o cadență maximă de tragere de 6 proiectile pe minut.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News