Comanda în valoare de peste cinci miliarde de dolari era prevăzută de mai multă vreme şi inclusă în bugetul pe 2023. Livrările vor avea loc din 2027 până în 2032.
De la începutul programului Rafale, Franţa a cumpărat, cu tot cu acest lot, 234 de astfel de avioane produse de Dassault Aviation.
Contractul se referă la 30 de aeronave pentru "tranşa a 5-a" de echipare a forţelor armate franceze şi 12 care vor înlocui avioane Rafale trimise în 2021 Croaţiei.
Lecornu a adăugat că este vorba de "prima comandă majoră finanţată prin LPM (legea programării militare - n. red.)", care "ilustrează excelenţa industrială franceză şi contribuie la peste 7000 de locuri de muncă în peste 400 de firme din Franţa".
Directorul general al Dassault Aviation, Eric Trappier, consideră că Rafale contribuie la "suveranitatea industrială militară a Franţei", care "constituie o excepţie în Europa" şi "asigură superioritatea aviaţiei noastre de luptă". "Este şi un atu de influenţă diplomatică şi de putere economică prin export", a declarat el conform unui comunicat.
Avioanele Rafale pot executa misiuni de apărare aeriană, recunoaştere sau bombardament, iar în versiunea pentru marina militară pot decola de pe portavioane; totodată, asigură descurajarea nucleară franceză.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News