Franța a livrat Ucrainei primele drone kamikaze OSKAR la doar șase luni de la operaționalizarea acestora

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Fabricate împreună de producătorii francezi de drone Delair și KNDS, dronele OSKAR sunt în prezent „trimise” în Ucraina.
Fabricate împreună de producătorii francezi de drone Delair și KNDS, dronele OSKAR sunt în prezent „trimise” în Ucraina.

Franța a efectuat prima să livrare de drone kamikaze în Ucraina la doar șase luni de când acestea au fost dezvoltate de la stadiul demonstrativ la cel gata de luptă, potrivit unui director din industrie.

Publicitate

Fabricate împreună de producătorii francezi de drone Delair și KNDS, platformele OSKAR (Opportunity Strike Kinetics Aircraft Ruggedised / Avioane robuste cu cinetică a loviturii de oportunitate) sunt în prezent „trimise” în Ucraina, a declarat Bastien Mancini, director executiv al Delair.

În cadrul proiectului francez Colibri (Hummingbird), 100 de drone kamikaze cu rază scurtă de acțiune vor fi transferate în Ucraina, în timp ce Parisul are planul mai amplu de a achiziționa 2.000 de astfel de unități de diferite tipuri.

Mancini a refuzat să împărtășească detalii suplimentare despre noile livrări, dar acestea se potrivesc cu un interval de timp anunțat în octombrie de Sébastien Lecornu, ministrul Forțelor Armate al Franței. Luna trecută, Lecornu a remarcat că au avut loc „testări cu succes” ale acestor drone, denumite și muniții cu planare, și că livrările către Ucraina vor începe în „săptămânile următoare”.

Provenit din vehiculul aerian fără pilot (UAV) UX11 de la Delair și modificat pentru a integra un focos de 2,3 kilograme de la KNDS Franța, OSKAR poate zbura până la 45 de minute și a fost proiectat să lovească ținte fixe, vehicule ușoare și personal.

Muniția care poate fi transportată de dronă a fost selectată în martie, din două soluții existente pentru Colibri. În total, „avem la dispoziție șase luni pentru a transforma demonstratorul [nostru] într-un produs operațional … operațional cu constrângeri ale muniției”, declara Mancini în martie 2024.

Dronele kamikaze au fost folosite în mod frecvent în Ucraina de la începutul războiului și sunt considerate soluții rentabile în comparație cu rachetele antitanc sau cele de croazieră. Producătorul american AeroVironment informa, în aprilie 2024, că a furnizat Ucrainei „mii” de drone, inclusiv din gama Switchblade.

În mod similar, Delair a obținut deja feedback despre produse din Ucraina, după ce a oferind Kievului dronele de supraveghere UX11 și DT26. Mancini a remarcat că, prin capabilitățile de război electronic de care dispune, Rusia continuă să reprezinte „un pericol real” pentru echipamentele furnizate Ucrainei și a atras atenția că dacă o platformă „funcționează astăzi” nu înseamnă că „va mai funcționa și în următoarele trei luni”.

„Calitatea de care avem nevoie este să rămânem foarte adaptabili și alerti... pentru că până acum avem soluții care funcționează, dar... lucrurile evoluează foarte repede pe câmpul de luptă”, a sintetizat acesta.

Pentru a rezista acțiunilor de război electronic, OSKAR folosește capabilități care nu se bazează pe navigarea prin satelit și poate funcționa complet criptat pe o rază de comunicare de 25 de kilometri, conform datelor tehnice puse la dispoziție de compania KNDS.

Mancini a mai declarat că, după ce a achiziționat la sfârșitul lunii trecute producătorul francez de drone Squadrone System, compania Delair ar putea decide să testeze funcționarea dronelor OSKAR în roiuri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel