Franța a lansat un satelit militar de observare

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania europeană Arianespace a lansat, pe 29 decembrie, satelitul militar CSO-2 al armatei franceze care va orbita în jurul Pământului, la o distanță de 480 km. Lansarea a fost făcută de la Centrul Spațial din Guyana Franceză, America de Sud, cu o rachetă rusească Soyuz.

CSO-2 (Composante Spatiale Optique-2) este al doilea dintr-o constelație de trei sateliți identici de observare care vor opera pe orbite polare diferite pentru a îndeplini două misiuni: recunoaștere - CSO-1 și CSO-3, și identificare - CSO-2.

Cei trei sateliți vor înlocui, până în 2022, vechile sisteme Helios 1 și 2 care aparțin Franței. CSO-1 a fost lansat acum doi ani pe o orbită de 800 km.

Satelitul lansat pe 29 decembrie a fost construit de Airbus și are o masă de 3562 kg. Acesta va achiziționa imagini de zi / noapte cu o rezoluție foarte înaltă, în condiții de vreme bună, în spectrele de frecvență vizibil și infraroșu, potrivit agenției spațiale franceze CNES. Thales Alenia Space a furnizat instrumentul optic cu care vor fi luate imaginile. Durata de viață a satelitului este estimată la 10 ani.

În comunicatul ministerului francez al apărării, se precizează că CSO-1, plasat pe o orbită de 800 km, permite armatei să proceseze un număr mai mare de ținte. CSO-2, poziționat pe o orbită inferioară, oferă o rezoluție mai bună, cum ar fi localizarea armelor transportate de un vehicul într-un mediu urban. CSO-3 va orbita la o distanță de 800 km de Pământ pentru a finaliza misiunea de recunoaștere. Cei trei sateliți sunt capabili să capteze peste 800 de imagini pe zi.

Programul OSC, dezvoltat într-un cadru național, este deschis parteneriatelor europene prin acorduri bilaterale cu Germania, Suedia, Belgia și Italia. Sunt în curs discuții și cu alte națiuni pentru a consolida cooperarea europeană în domeniul spațial militar. OSC face parte din proiectul MUSIS (Multinational space-based imaging system), care are un cost total de realizare de 1,8 miliarde euro, suportat de țările implicate în proiect.

Comentariul autorului: Franța mai are în jurul Pământului cel puțin 10 sateliți cu destinație militară, pentru asigurarea comunicațiilor și pentru observare, fiind probabil pe locul patru în lume după SUA, Rusia și China ca număr de sateliți.

Pe lângă sateliții de obținere a imaginilor, Franța dispune pe orbită de constelația ELISA formată din patru sateliți SIGINT, destinați culegerii de informații electronice atât de comunicații – COMINT, cât și de non-comunicații – ELINT. ELISA va fi înlocuită începând cu 2021 - 2022 de CERES (Capacité d'Ecoute et de Renseignement Electromagnétique Spatiale – Capacitatea de Ascultare și de Cercetare Electromagnetică Spațială).

 

 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel