Tancurile vor ajunge la Cincu, pentru a întări Flancul Estic al NATO.
Această încărcare este 'ultima etapă dintr-o operaţiune logistică complexă, ce a constat în transportul pe cale rutieră şi pe cale ferată a unui batalion blindat spre România', a declarat pentru AFP, citat de Agerpres, colonelul Samuel (identificat doar cu prenumele, armata franceză interzicând publicarea numelor de familie ale membrilor săi - n.red.), responsabilul cu logistica la comandamentul Terre Europe-Continentale din Lille (nord).
Obiectivul este întărirea misiunii sub comandament francez lansate la 28 februarie ca reacţie la ofensiva rusă în Ucraina.
Cele 13 tancuri şi 'două echipamente de depanare din aceeaşi gamă' - cântărind fiecare, împreună cu camionul lor remorcă blindat, în jur de 100 tone - vor parcurge 'puţin peste 2.000 km', adică 'o săptămână de traseu, pe calea ferată, prin cinci ţări diferite ale Europei', a detaliat el.
'Sunt tancuri de luptă puternice, dar (...) poziţionate într-o postură defensivă', a precizat ofiţerul francez.
În România au ajuns deja blindate de luptă franceze VBCI
Primele convoaie, transportând vehicule blindate de luptă de infanterie de tip VBCI, au plecat la 18 octombrie de la baza militară din Mourmelon-le-Grand.
În total, 'suntem pe cale să transportăm de ordinul a 150 vehicule de luptă, împreună cu tot mediul lor', adică 'armamente, muniţii şi echipamente', ceea ce 'arată locul Franţei alături de aliaţii săi din NATO' în estul Europei, a afirmat colonelul Samuel.
Germania ar fi refuzat transportul pe cale rutieră
Tanc francez Leclerc. Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța
Întrebat despre informaţiile din cotidianul Le Monde potrivit cărora Germania ar fi refuzat transportul acestor tancuri pe cale rutieră, obligând Franţa să închirieze trenuri, colonelul a răspuns că, 'de la început', armata 'prevăzuse să utilizeze calea ferată şi calea rutieră'.
'Opţiunea căii ferate a fost cea care a fost reţinută pentru a răspunde normelor tehnice, mai ales ale Germaniei, de greutate pe osie. Manevra logistică globală se face în timpul care a fost prevăzut', a precizat anterior pentru AFP colonelul Pierre Gaudilliere, purtător de cuvânt al Statului Major al armatei franceze.
Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.
Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: Android (Magazin Play) iOS (App Store)
La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul național, integrând, pe bază rotațională, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.
BGFP contribuie la creșterea cooperării militare a României cu Franța, și, implicit, la consolidarea securității spațiului euro-atlantic pe Flancul Estic. Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de apărare și descurajare în contextul războiului din Ucraina și a crizei din regiunea Mării Negre.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News