Totodată, sâmbătă, Palatul Elysée a denunţat afirmaţiile considerate "inacceptabile" ale preşedintele turc, care a pus la îndoială "sănătatea mintală" a preşedintelui Franţei din cauza atitudinii sale faţă de musulmani - şi a menţionat "absenţa mesajelor de condoleanţe şi sprijin din partea preşedintelui turc după asasinarea lui Samuel Paty", la o săptămână după decapitarea acestui profesor de către un islamist într-o suburbie a Parisului.
"Afirmaţiile preşedintelui Erdogan sunt inacceptabile. Excesele şi grosolănia nu sunt o metodă. Îi cerem lui Erdogan să schimbe cursul politicii sale deoarece este periculoasă din toate punctele de vedere. Nu intrăm în polemici inutile şi nu acceptăm insulte", a comentat preşedinţia franceză pentru AFP şi a anunţat rechemarea în ţară pentru consultări a ambasadorului Franţei la Ankara.
Preşedinţia franceză a remarcat, de asemenea,"declaraţiile foarte jignitoare din ultimele zile" ale preşedintelui turc,"în special apelul la boicotarea produselor franceze". "De la ofensiva sa în Siria, Franţa nu a încetat să denunţe comportamentul preşedintelui Erdogan, iar ultimele săptămâni ne-au dat dreptate", notează aceasta.
Franța cere din nou Turciei să pună capăt aventurilor în Mediterană
Palatul Elysée a cerut din nou sâmbătă "Turciei să pună capăt aventurilor sale periculoase în Marea Mediterană şi în regiune" şi a denunţat "comportamentul iresponsabil" al Ankarei în conflictul din Nagorno-Karabah.
"Tot ce se poate spune despre un şef de stat care tratează astfel milioane de membri ai diferitelor comunităţi religioase este: mergeţi să faceţi un consult al sănătăţii mintale", a declarat Erdogan într-un discurs televizat. În urmă cu două săptămâni, preşedintele turc a denunţat drept o provocare declaraţiile preşedintelui francez referitoare la "separatismul islamist" şi la necesitatea "structurării islamului" în Franţa.
În noiembrie anul trecut, preşedintele Turciei a mai pus o dată sub semnul întrebării sănătatea mintală a lui Emmanuel Macron, în replică la declaraţiile preşedintelui francez despre "moartea cerebrală" a NATO, invitându-l pe acesta să "îşi examineze propria moarte cerebrală".
Parisul şi Ankara au viziuni contradictorii pe mai multe dosare de politică externă: de la tensiunile din Mediterana de Est şi conflictul din Libia, până la cel din Nagorno-Karabah.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News