Franța și Germania vor aloca 200 milioane de euro pentru viitorul tanc franco-german

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Franța și Germania intenționează să aloce împreună, pentru anul 2021, o finanţare de 200 milioane de € pentru realizarea următoarei faze a proiectului viitorului tanc principal de luptă franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS).

Aceste fonduri vor permite celor trei companii: Nexter din partea Franţei și KMW și Rheinmetall din partea Germaniei, să înceapă derularea următoarei faze de dezvoltare a viitorului tanc principal de luptă franco-german.

Proiectul Main Ground Combat System, MGCS), condus de Biroul Federal pentru Înzestrare, Tehnologie Informațională și Asistență a Bundeswehr – BAAINBw (Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr), a înregistrat, de la începutul acestui an, progrese considerabile.

Ministrul francez al apărării, Florence Parly, a anunţat la 6 octombrie, în cadrul unei ședințe parlamentare, că începând cu anul viitor, contractele de cercetare și dezvoltare pentru proiectul MGCS vor beneficia de 200 de milioane EURO, suma oferită, atât de Franţa, cât şi de Germania. Aceste fonduri, furnizate în părți egale de Paris și Berlin, vor fi utilizate pentru a sprijini următoarea fază de dezvoltare a ceea ce se doreşte a fi viitorul tanc principal de luptă franco-german.

Germania și Franța au lansat proiectul comun MGCS în 2012. Proiectul este împărțit în cinci faze majore: analiza nevoilor operaționale, studiul, dezvoltarea și verificarea capacității tehnologice, integrarea și, în final, producția în serie. Primele două faze au fost deja finalizate cu succes. 

 

Proiectul a început să fie dezvoltat începând cu ianuarie 2017
 

Proiectul MGCS (Main Ground Combat System) va avea ca obiectiv înlocuirea tancurilor germane Leopard 2, cât și a celor franceze AMX-56 Leclerc, începând de la mijlocul anilor 2030.

Proiectul este realizat de firma KNDS, creată în 2015 prin fuziunea Krauss Maffei Wegman (KMW) şi Nexter care produce în special tancuri Leclerc, tunuri Caesar şi blindate VBCI. Tancul EMBT, de fapt un hibrid alcătuit pe baza saşiului tancului german Leopard 2A7 dar cu turela tancului francez Leclerc, a fost dezvăluit în 2018 de către ministrul francez al Apărării, Francoise Parly, cu ocazia salonului Eurosatory organizat la Villepinte, în apropiere de Paris.

 

Chiar şi aşa, în faza actuală în care se afla, fără a fi definite caracteristicile tehnice pe care MGCS trebuie să le aibă, a început să fie tot mai tentant şi pentru alte state.

 

Pentru cei care au uitat, amintim că, în timpul cele mai recente vizite oficiale efectuate la Varșovia în februarie 2020, preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre viitorului tanc de luptă franco-german, moment pe care l-a folosit în avantajul său şi a făcut o propunere oficială Poloniei de a participa la proiectul MGCS.

 

Italia vrea să fie parte a MGCS

 

Recent, aflându-se în căutarea unui înlocuitor pentru tancurile Ariete, Italia a revenit asupra ideii participării sale la proiectul tancului franco-german, dacă e să ne luăm după ultimele declaraţii ale secretarului de stat italian pentru apărare Giulio Calvisi. 

Pe 16 iunie, în cadrul unei comisii naţionale pentru apărare, Calvisi a amintit că Italia a acordat întotdeauna o atenţie sporită programului MGCS, încercând să profite de orice oportunitate pentru a fi parte a acestui proiect. 

Oficialul italian a precizat că a avut discuţii cu omologul său german şi s-ar putea ajunge la o decizie ca Italia să participe la acest proiect.

În orice caz, Ministerul Apărării din Italia "se angajează să identifice alte soluții posibile, în cazul în care proiectul franco-german nu corespunde așteptărilor" forțelor sale armate’’, a spus Calvisi. „În acest sens, opțiunile alternative sunt evaluate în strânsă cooperare cu sectorul industrial” și „căutarea posibililor parteneri strategici pentru dezvoltarea în comun a unui nou tanc de luptă european continuă”. 

Cu alte cuvinte, Giulio Calvisi a lăsat să se înţeleagă că Italia este interesată să participe la proiectul franco-german MGCS, dar dacă nu exista deschidere din partea Parisului şi Berlinului pentru a primi şi alte state să ia parte la acest proiect, Roma ar trebui să caute soluţii alternative, inclusiv iniţierea unui proiect care să concureze cu cel iniţiat de industriile de apărare din Franţa şi Germania.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel