"Vreau să exprim încă o dată deplina solidaritate a Franţei cu Ciprul, dar de asemenea și cu Grecia, faţă de încălcarea suveranităţii lor de către Turcia. Nu este acceptabil ca spaţiul maritim al unui stat membru al Uniunii noastre să fie încălcat sau ameninţat. Cei care contribuie la aceasta trebuie să fie sancţionaţi", a subliniat preşedintele francez.
Marina greacă a fost plasată în stare de alertă miercuri după ce Turcia a trimis nave militare în apropierea celei mai estice din insulele greceşti, Kastellorizo, pentru a însoţi o navă de explorare a zăcămintelor de gaze submarine. Atena a cerut Ankarei "să-şi înceteze imediat acţiunile ilegale" care "încalcă suveranitatea sa şi ameninţă pacea şi securitatea în regiune".
În Mediterana orientală, problemele energetice şi de securitate "sunt miza luptelor pentru putere, în special ale Turciei şi Rusiei, care se afirmă din ce în ce mai mult şi în faţa cărora Uniunea Europeană cântăreşte încă prea puţin", a adăugat Emmanuel Macron. "Există un vid din partea Europei" în Mediterana orientală, a apreciat la rândul său Nicos Anastasiades. Dar "iniţiativele" preşedintelui Macron "sunt o sclipire de speranţă" care "pot permite ca Mediterana să nu fie sub controlul Turciei sau al unei alte ţări".
Lupta pentru resursele energetice
Factorii de tensiune s-au înmulţit în ultimii ani în zona acestei mări, unde mai multe puteri ca Turcia, Israel, Egipt şi Grecia sunt în concurenţă pentru resurse energetice. Degradarea crizei libiene, unde Turcia şi Rusia sunt în poziţii de forţă, este un alt factor de tensiune.
Referitor la Libia, "nu putem lăsa acolo ca puteri străine, oricare ar fi ele, să încalce embargoul asupra armelor", a adăugat Macron, reamintind că este necesară aplicarea sancţiunilor "pentru a obţine o încetare a focului şi a iniţia o dinamică reală spre o rezolvare politică a conflictului libian". Franţa a denunţat în mai multe rânduri ingerinţele turce în criza libiană şi tensiunile între cele două ţări au crescut treptat, în special după un incident maritim între două nave de război.
"Într-un cuvânt, Europa trebuie să întreprindă o reflecţie aprofundată asupra subiectelor de securitate în Mediterana", a insistat Emmanuel Macron, care va găzdui - pentru a evoca aceste probleme - un summit al ţărilor din sudul UE, numit Med 7 (Franţa, Spania,Portugalia, Italia, Grecia, Malta şi Cipru), "la sfârşitul lui august sau începutul lunii septembrie".
Citește și: Marina greacă, în stare de alertă după ce Turcia a început explorările în Marea Egee
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News