Fostul șef al NATO: Faptul că Ucraina nu este invitată să se alăture Alianței îl încurajează pe Putin să continue războiul

Cristian Soare |
Data publicării:

NATO ar trebui să adreseze o invitație Ucrainei la summitul de la Washington din iulie, deoarece aceasta ar putea servi drept "un instrument" pentru a pune capăt războiului Rusiei, a declarat fostul secretar general al alianței, Anders Fogh Rasmussen, la 30 ianuarie la Kiev.

Statele Unite și Germania se opun presiunilor din partea aliaților NATO de a invita Ucraina să se alăture alianței la un summit crucial de la Washington, programat pentru luna iulie, se arăta într-un raport al un think tank-ului american Foreign Policy. Oficialii din aceste doua state consideră, potrivit rapoartelor, că, deși aderarea la NATO este un obiectiv final pentru Ucraina, circumstanțele actuale nu sunt favorabile unui astfel de demers.

Ucraina și principalii săi susținători pledează pentru ca NATO să invite oficial Kievul să se alăture alianței militare la un summit viitor, dar aceste eforturi sunt întârziate de SUA și Germania. Germania a alocat 8 miliarde de euro (8,7 miliarde de dolari) în ajutor militar pentru Ucraina, dar această sumă urmează să provină din bugetul general de apărare, ceea ce face ca cheltuielile pentru apărare să pară mai mari decât sunt.

Rusia uzează apărarea Ucrainei, în timp ce ajutorul din partea SUA și UE stagnează. Liderii a cinci țări din Uniunea Europeană și-au îndemnat vecinii și aliații să își intensifice sprijinul militar pentru Ucraina, în timp ce miniștrii blocului comunitar îndeamnă aliații să facă mai mult pentru Ucraina.

,,Știu că (invitarea Ucrainei de către NATO) ar fi o decizie controversată și cel puțin fără precedent, de a invita în NATO o țară aflată deja în război. Și știu că acest lucru ar fi folosit ca un contraargument din partea celor care sunt sceptici în legătură cu înaintarea unei astfel de invitații", a spus Rasmussen, potrivit Kyiv Independent.

,,Dar acesta este un argument extrem de periculos de folosit, deoarece îi oferă (președintelui rus Vladimir) Putin un stimulent pentru a-și continua războiul pentru a împiedica aderarea Ucrainei la NATO", a precizat fostul secretar general al NATO.

,,Îi dă de facto lui Putin un drept de veto. Și, în mod evident, acest lucru nu este acceptabil", a explicat el, adăugând că acest lucru ar trimite "un mesaj extrem de periculos pentru restul lumii", cum ar fi China în ceea ce privește Taiwanul.

Vizita diplomatului de profil înalt la Kiev are loc în contextul în care lumea își pierde din atenția acordată Ucrainei și în condițiile în care ajutorul UE și SUA este în continuare blocat.

Ucraina și-a depus oficial cererea de aderare la NATO în septembrie 2022. Secretarul general în exercițiu al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat într-un interviu din 28 ianuarie că Ucraina va adera la NATO ""într-un anumit moment"", fără a da mai multe detalii. În general, se consideră extrem de puțin probabil ca NATO să adreseze o invitație Ucrainei înainte de încheierea războiului cu Rusia.

În cadrul unei conferințe de presă la Kiev, după o întâlnire la care au participat președintele Volodimir Zelenski și șeful său de cabinet, Andrii Yermak, Rasmussen, care este și fost premier danez, a insistat că aliații occidentali trebuie să furnizeze toate armele de care Ucraina are nevoie pentru a câștiga războiul "cât mai repede posibil".

"A venit timpul să ridicăm vechile restricții autoimpuse privind livrările de arme și să furnizăm toate armele de care Ucraina are nevoie cât mai repede posibil", a reiterat Rasmussen.

,,Trebuie să oferim Ucrainei toate armele de care are nevoie pentru a câștiga acest război. Asta înseamnă rachete cu rază lungă de acțiune, avioane de luptă, tancuri grele de luptă și sisteme de război electronic, drone, tot ce este necesar", a precizat acesta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel