Fostul șef al Armatei R. Moldova le oferea rușilor inclusiv detalii ale rutei România - Ucraina. Cât de gravă e situația? „Dacă Rusia trece Nistrul, Moldova devine garnizoană rusă”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Națională a R. Moldova. Photo source: Ministerul Apărării de la Chișinău
Armata Națională a R. Moldova. Photo source: Ministerul Apărării de la Chișinău

Fostul Șef al Armatei Naționale a Republicii Moldova generalul Igor Gorgan, acuzat că era informator pentru serviciile de informații rusești - ar trebui să fie știrea săptămânii în Republica Moldova, dar și în România.

O investigație jurnalistică ”The Insider” a dezvăluit că fostul șef al Statului Major, Igor Gorgan ar fi informator al spionajului militar rusesc (GRU).

Ulterior, informația a fost confirmată de SIS - Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova, care menționează în comunicat că ”acționează pentru împiedicarea tentativelor de imixtiune externă”.

Jurnaliștii obținuseră accesul la corespondența de Telegram a lui Gorgan cu curatorul său din GRU, colonelul Alexei Makarov, din care reiese cum primul raporta regulat despre situația politică internă din R. Moldova, transmitea informații despre vizitele oficialilor apărării din Ucraina sau despre rutele de transport dinspre România spre Ucraina, via Republica Moldova.

Totuși, informația nu surprinde pe toată lumea. Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, a confirmat că, în 2016, înainte să îl demită pe Gorgan, a primit de la un jurnalist un stick de memorie cu mii de documente, fotografii, informații pe care le trimitea nu doar Gorgan, dar și tatăl acestuia.

”Am primit informații și de la SIS, și din Armată, precum că Gorgan colabora cu serviciile rusești, se întâlnea regulat cu agenții Rusiei. Toată lumea știa că Gorgan era omul rușilor. Însă acesta avea protectori buni în cadrul SIS”, a adăugat Șalaru, într-o declarație făcută pentru Deschide.md.

 

Republica Moldova - curtea din spate a Rusiei

Totuși, atât declarațiile fostului oficial moldovean, cât și comunicatul SIS nu fac decât să crească îngrijorările privind șansele Republicii Moldova de a se curăța de influența rusească.

Putem doar să ne imaginăm ce s-ar întâmpla în România  dacă ar apărea un caz similar în rândurile Armatei române.

În Republica Moldova, în aproape 10 ani, instituțiile responsabile de ”prevenirea potențialelor imixtiuni externe” nu au făcut nimic pentru a elimina definitiv un colaborator GRU, aflat la vârful sistemului. Asta, ca să nu mai vorbim de aducerea sa în fața justiției sub acuzația de trădare de patrie.

Există și alte voci care care trag un semnal de alarmă.

”Sistemul de securitate al Republicii Moldova este vulnerabil, fiind penetrat de Federația Rusă prin intermediul unor persoane precum fostul șef al Statului Major, Igor Gorgan. SIS trebuie să livreze rezultate concrete”, avertizează Lilian Carp, președintele Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică din Parlamentul RM.

Acțiunile lui Gorgan pot fi calificate drept trădare de patrie, întrucât acesta a furnizat serviciilor rusești materiale secrete de stat, mai arată Carp.

 

Perspectivele Republicii Moldova - ”Dacă rușii trec Nistrul, vor transforma întreaga Republică într-o garnizoană rusească”

Deși sistemul de securitate al Republicii Moldova pare într-o oarecare măsură reformat, experiența Ucrainei ne arată cât de profund au penetrat serviciile rusești structurile de forță vecinilor noștri, chiar și după 8 ani de război în Donbas.

Reamintim că, în primele săptămâni de după invazia din 24 februarie 2022, trupele ruse au înaintat zeci de kilometri în teritoriul ucrainean fără să întâmpine o rezistență serioasă. Spre exemplu, toate viaductele dinspre Crimeea către restul Ucrainei au rămas funcționale, deși ucrainenii instalaseră dispozitive explosive care să detoneze în cazul unei invazii. Niciunul nu a funcționat, iar într-o săptămână rușii erau la porțile Centralei Zaporojie, situată la 160 de km de Crimeea.

Revenind la Republica Moldova, România e conștientă de fragilitatea sistemului moldovenesc de securitate și acționează pentru consolidarea acestuia.

Nu e niciun secret că Forțele pentru Operații Speciale (FOS) din R. Moldova se antrenează de mai mulți ani alături de FOS din România și SUA.

Ajutorul e apreciat și de către Maia Sandu. ”Primim asistență de securitate (n.r. din punct de vedere militar, din partea României), participăm la exerciții militare comune, avem sprijin pentru sistemul de apărare. În ultimii doi ani, noi probabil am făcut pentru sistemul de apărare cât nu s-au făcut în ultimii 30 de ani”.

Cu toate acestea, R. Moldova nu este la adăpost. Obiectivul Rusiei este evident și recunoscut chiar de Putin - controlul Odesei, iar de acolo, până la joncțiunea cu Transnistria nu mai e decât o formalitate.

Numai că, de data aceasta, rușii nu vor mai repeta ”greșeala” din 1991, când și-au menținut trupele în Transnistria, explica fostul secretar de stat în MAE și consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, Iulian Fota, în podcast-ul Observatorul Militar al MApN.

Ținta rușilor vor fi cu siguranță Gurile Dunării. Mai mult, dacă întreaga R. Moldova va fi controlată de Moscova, România ar putea să trezească vecină cu Rusia pe o frontieră de vreo 800 de kilometri.

”De data asta, rușii vor transforma toată Republica Moldova într-o garnizoană rusească, adică inclusiv Chișinăul va deveni o garnizoană rusească și vom avea din nou armata rusă pe Prut”, avertizează Fota.

În opinia fostului secretar de stat pentru afaceri strategice al MAE, o asemenea situație ar complica exponențial situația României la granițele de est. ”Din momentul acela, toată ecuația de securitate se va pune in cu totul alt mod. Una e să-i ai pe ruși la 300 de km de graniță și alta e să ai o concentrare masivă de trupe rusești la graniță”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel