Fostul şef al al Serviciului de Informaţii din Republica Moldova, condamnat pentru că a expulzat şapte profesori turci

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, Vasile Botnari, a fost condamnat cu suspendare în dosarul profesorilor turci, potrivit unei declaraţii a procurorului general Alexandr Stoianoglo în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.md.

„Noi am cerut astăzi de la instanță permisiunea de a publica rezumatul acestui dosar. Sentința a fost pronunțată aproximativ acum o lună. El și-a recunoscut vina”, a declarat procurorul. Totuși, acesta nu a putut spune termenul exact la care a fost condamnat Botnari.

„El a achitat benevol 125 de mii de euro, pierduți de Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), drept prejudiciu și a achitat 380 de mii de lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci”, a mai spus procurorul. Alexandr Stoianoglo susține că Vasile Botnari ar fi fost influențat de către fostul lider al democraților Vlad Plahotniuc, mai precizează sursa citată.

La 6 septembrie 2018, șapte cetățeni turci, profesori ai liceului „Orizont”, au fost expulzați din R. Moldova de către Serviciul de Informații și Securitate (atunci când Vasile Botnari era șeful SIS), care a anunțat că aceștia ar fi bănuiți de legături cu structuri teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Ulterior, președintele Parlamentului, în urma unor audieri, a declarat că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii 90.

Urmărirea penală în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtării de pe teritoriul Republicii Moldova a celor şapte cetăţeni ai Turciei a fost inițiată de procurori în vara anului 2019. Ulterior, pe acest caz au fost reținuți și puși sub învinuire doi ex-vicedirectori SIS, împreună cu directoarea Biroului Migrație și Azil (BMA), precizează Jurnal.md.

În cursul urmăririi penale, procurorii au stabilit însă că, procedura de îndepărtare a celor 7 profesori turci a fost dispusă, în mod arbitrar, de către SIS, conducerea BMA nefiind informată despre pretinsele motive clasificate care ar fi vizat securitatea țării și ar fi întemeiat îndepărtarea acestora din Republica Moldova. Potrivit probatoriului, SIS și-a asumat acțiunile de îndepărtare și cele precedate, în lipsa unei solicitări scrise din partea BMA sau a unui acord de colaborare în acest sens. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care BMA este unica instituție competentă a organiza și efectua activitățile necesare în vederea îndepărtării de pe teritoriul țării a străinilor.

Astfel, toată operațiunea a fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către inculpat, care, deținea, la acel moment, funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, iar adjuncții i-au executat ordinile și dispozițiile, fără a ști că acestea sunt ilegale, primind asigurări de la șef că totul decurge într-un cadru perfect legal, ultimul asumându-și toată responsabilitatea juridică în acest sens.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel