Rusia aparține Mongoliei? Fostul președinte i-a pus lui Putin harta Imperiului care îngloba cea mai mare parte a Rusiei moderne

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Cum era de așteptat, lecția subiectivă de istorie ținută de Putin în fața prezentatorului TV american Tucker Carlson nu putea rămâne fără ecou, iar printre criticile care vin, ce-i drept, mai mult din zona occidentală, se numără și poziția unui fost lider al unui stat din Asia Centrală.

Fostul președinte mongol Tsakhiagiin Elbegdorj a reacționat la afirmațiile prin care președintele rus, argumentând că cea mai mare parte a teritoriului Ucrainei moderne a fost cândva parte a Imperiului Rus, punea la îndoială dreptul Ucrainei de a exista.

În replică, sub formă de glumă mustrătoare, Elbegdorj a postat pe 12 februarie, pe platforma X, mai multe hărți istorice în care granițele Rusiei sunt înscrise în cele ale Imperiului Mongol.

"După interviul lui Putin, am găsit o hartă istorică a Mongoliei. Nu vă faceți griji. Suntem o națiune pașnică și liberă", a scris fostul președinte mongol, ironizând principala teză a propagandei ruse, prin care este justificată invadarea Ucrainei.

Reamintim că în interviul cu Carlson, publicat pe 9 februarie, președintele rus a subliniat în mod repetat că cea mai mare parte a teritoriului Ucrainei moderne făcea anterior parte din Imperiul Rus.

 

Teritoriul rus din cadrul Imperiului Mongol

 

În secolele XIII-XVII, o parte semnificativă a teritoriului Rusiei moderne era situată pe teritoriul Imperiului Mongol și al hanatelor medievale mongole și tătare care au apărut pe ruinele sale sau cărora le-a fost recunoscută supremația.

Mongolia menține în prezent legături economice și politice strânse cu Moscova, iar limba rusă continuă să fie predată în școlile din țară chiar și după 32 de ani de la schimbarea regimului comunist.

Cu toate acestea, Ulaanbaatar-ul a adoptat oficial o poziție neutră în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

În 2022, Tsakhiagiin Elbegdorj, care a fost președinte al Mongoliei timp de opt ani, din 2009 până în 2017, i-a cerut lui Putin să oprească invazia din Ucraina.​

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel