Publicitate
Acordând un interviu pentru CNN, Johnson a declarat atitudinile națiunilor occidentale au variat foarte mult înainte că Moscova să lanseze o invazia totală în Ucraina pe 24 februarie, indicând trei țări importante din UE.
În timp ce Johnson a subliniat că națiunile UE s-au raliat mai târziu în spatele Ucrainei și că acum oferă un sprijin ferm, acest lucru nu a fost aşa în perioada de dinaintea invaziei rusești.
,,Acest lucru a fost un șoc uriaș... puteam vedea grupuri tactice rusești de nivel batalioane adunându-se [ n.r. la graniţa cu Ucraina], dar multe țări aveau perspective foarte diferite", a declarat Johnson pentru CNN în Portugalia.
,,La un moment dat, punctul de vedere al Germaniei a fost că, dacă se va întâmpla, ceea ce ar fi un dezastru, atunci ar fi mai bine ca totul să se termine rapid și ca Ucraina să capituleze", a susținut Johnson, citând "tot felul de motive economice solide" pentru această abordare.
,,Nu am putut susține acest lucru, am crezut că este un mod dezastruos de a privi lucrurile. Dar pot înțelege de ce au gândit și simțit așa cum au făcut-o", a continuat Johnson. De la invazia Rusiei în Ucraina, Germania a încercat rapid să își reducă dependența de energia rusă.
Franța era "în negare" în legătură cu posibilitatea unui război rusesc, în timp ce Germania a favorizat inițial o capitulare rapidă a Ucrainei în detrimentul unui conflict de lungă durată.
În timp ce președintele francez Emmanuel Macron a condus eforturile de evitare a războiul, Berlinul se baza foarte mult pe Rusia, pentru petrolul și gazele acesteia și la început a ezitat să trimită Ucrainei arme grele.
Boris Johnson a criticat, de asemenea, răspunsul inițial al Italiei privind amenințarea unei operațiuni militare, dar a spus că națiunile U.E s-au raliat ulterior în spatele Ucrainei și oferă acum un sprijin ferm acesteia.
SUA și UE, pe lângă susținerea financiară și militară a Kievului, au impus o serie de sancțiuni Rusiei, inclusiv expulzarea marilor bănci rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT, interzicerea navelor și avioanelor rusești de a intra în porturile și spațiul aerian occidental, precum și restricții la exportul de tehnologii avansate.
Ca răspuns, Rusia a oprit exporturile de gaz către Europa, care se confruntă acum cu o inflație ridicată și cu creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie.
De asemenea, Johnson l-a lăudat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru că a fost "absolut remarcabil".
"Este un tip foarte curajos. Cred că istoria acestui conflict ar fi fost cu totul diferită dacă el nu ar fi fost acolo", a spus Johnson.
Johnson a fost înlocuit la Downing Street de Liz Truss, care a avut cel mai scurt mandat dintre toți premierii britanici. Rishi Sunak, cancelarul său devenit rival politic, este în prezent prim-ministru britanic.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News