Raportul de activităților lui Skripal în Spania, furnizat de un înalt funcționar spaniol și de o personă care urmărește aparatul de securitate spaniol, adaugă noi detalii unui caz care a inflamat relațiile dintre Rusia și Occident, potrvit The New York Times.
În loc să trăiască doar o viață izolată la pensionare, Serghei Skripal, fost ofițer de informații militare ruse (GRU), a continuat să ofere informații despre spioni în Cehia și Estonia, potrivit oficialilor europeni. Acum, se pare că a fost activ și în Spania.
Din câte se pare există o puternică legătură între Skripal și un alt fost agent operativ rus, Alexander Litvinenko, care a murit la Londra în 2006, după ce a fost otrăvit cu un izotop radioactiv, polonium 210. Autoritățile spaniole au recunoscut că l-au cooptat pe Litvinenko într-o campanie împotriva crime organizate din Spania.
Skripal are o istorie îndelungată în Spania
În calitate de colonel al agenției de informații militare rusești, cunoscută ca GRU, a fost trimis la Madrid la mijlocul anilor 1990, lucrând sub acoperire ca atașat militar la ambasada rusă.
A fost acolo, în conformitate cu înregistrările instanțelor ruse, fiind recrutat ca spion de serviciul britanic de informații. Recrutarea lui Skripal de către britanici a declanșat un lanț de evenimente la nivel internaţional: arestarea sa în Rusia în 2004, eliberarea sa într-un schimb de spioni cu Statele Unite în 2010 și reinstalarea sa în Anglia în același an, mai spune The New York Times
Dar, în ultimii ani, Skripal s-a întors în Spania pentru mai multe întâlniri cu ofițeri din serviciul spaniol de informații, CNI (Centro Nacional de Inteligencia), deși conținutul și calendarul precis al acestor întâlniri sunt clasificate, potrivit lui Fernando Rueda.
Fernando Rueda este considerat cel mai mare specialist din Spania în ceea ce privește spionajul.
"El a continuat să vină în Spania", a spus Rueda, citând conversațiile cu ofițerii spanioli de informații.
În martie anul trecut, Skripal și fiica sa, Yulia, au fost otrăviți cu o tulpină rară și mortală de agent neurotoxic, cunoscut ca Novichok, la domiciliul lor din Marea Britanie. Expunerea la Novichok aproape că i-au omorât pe cei doi, având nevoie de multe zile de spitalizare pentru a se recupera.
Constatările rezultate în urma investigațiilor autorităţilor britanice, în special implicarea a doi ofițeri ai GRU, sugerează că otrăvirea a fost efectuată ca un act de răzbunare venit din partea foștii colegi ai lui Skripal.
Dar răzbunare pentru ce, mai exact?
La șase luni după otrăvire, o motivul rămâne neclar şi evaziv. A fost un atac pur simbolic, un avertisment pentru alți agenți ruși să rămână loiali? Sau a făcut Skripal ceva specific pentru a stârni furia foștilor să colegi?
După ce s-a mutat în Anglia, Skripal a trăit o viaţă normală în Salisbury, dar a călătorit la Praga în 2012, unde s-a întâlnit cu ofițerii de informații din Cehia, iar mai târziu a mers în capitala Estoniei, Tallinn, în 2016, pentru a discuta cu spionii locali. Cu fiecare călătorie organizată și aprobată de către serviciul britanic de informații (Secret Intelligence Service sau MI6), el a împărtășit informații despre spionajul rus și a contribuit cu informații care au condus ulterior la expulzarea mai multor agenți ruşi sub acoperire.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News