Fostul CEO al Google îndeamnă SUA să cumpere drone în loc de tancuri „inutile”, menționând complexitatea câmpului de luptă din Ucraina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Colaj operator drone. Sursa foto: CEPA
Colaj operator drone. Sursa foto: CEPA

Armata SUA ar trebui să înlocuiască tancurile sale „inutile” cu drone care funcționează cu inteligență artificială, a declarat fostul CEO al Google, Eric Schmidt, pe 30 octombrie, potrivit Bloomberg. Vorbind la conferința Future Investment Initiative din Arabia Saudită, Schmidt a declarat că războiul declansat de Rusia in Ucraina a arătat cum o „dronă de 5.000 de dolari poate distruge un tanc de 5 milioane de dolari”.

Potrivit Forbes, Schmidt a construit în liniște un startup în SUA și Ucraina pentru producția de drone militare. Proiectul White Stork își propune să producă vehicule aeriene fără pilot care utilizează inteligență artificială și sunt rezistente la bruiajul GPS, a scris publicația.

Este posibil ca mulți să nu realizeze că originea vehiculelor aeriene fără pilot (UAV), cunoscute în mod obișnuit ca drone, datează de aproape un secol, în timp ce tehnologia UAV modernă s-a dezvoltat rapid în contexte civile și militare în ultimele patru decenii.

Dronele reprezintă intersecția a două tendințe importante în tehnologia militară - natura precisă a armelor și creșterea gradului de robotizare care, atunci când sunt combinate, sunt pilotate de la distanță fără niciun risc pentru un pilot și capabile să transporte o încărcătură letală.

UAV-urile utilizate în războaiele moderne au modificat dinamica operațiunilor militare, oferind avantaje tactice unice și sporind eficiența operațională în diverse scenarii de luptă.

Dronele au fost utilizate în diverse scopuri, inclusiv pentru supraveghere, recunoaștere și atacuri specifice. În general, sistemele fără echipaj reprezintă un progres revoluționar în ceea ce privește tehnologia militară, care reflectă investiții și eforturi de cercetare semnificative la nivel internațional. 

Fostul director executiv al Google și fostul președinte al companiei-mamă Alphabet sprijină, de asemenea, startup-ul Istari, care urmărește să modernizeze armata americană cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație a inteligenței artificiale.

„Costul autonomiei scade atât de repede încât războiul dronelor, care este viitorul conflictelor, ne va scăpa în cele din urmă de tancuri, artilerie, mortiere”, a declarat Schmidt, care a fost consilier al oficialilor americani din domeniul apărării cu privire la dezvoltarea de noi tehnologii.

Schmidt consideră că armatele occidentale se adaptează prea lent la noile tendințe tehnologice ale câmpului de luptă modern.

Ucraina și Rusia au făcut pionierat în domeniul tehnologiei dronelor pe parcursul întregului război. Kievul, în special, a folosit drone mai ieftine în moduri inovatoare pentru a compensa resursele sale limitate în comparație cu cele ale Rusiei sau ale forţelor armate din statele NATO.

Dronele ucrainene au fost utilizate pentru a distruge aproape complet flota rusă din Marea Neagră, pentru a ataca cele mai importante facilitaţi militare rusești și cel mai recent pentru a intercepta elicopterele şi UAV-uri rusești.

Cu toate acestea, unii experți militari au avertizat împotriva contestării cu fermitate a sistemelor de arme tradiționale, cum ar fi tancurile, ca fiind învechite.

„Războaiele din Ucraina și Nagorno-Karabah (în 2020) arată ambele că platformele blindate mobile cu putere de foc sunt încă importante”, a scris expertul OSINT Rob Lee într-un articol publicat War on the Rocks.

Analistul a legat pierderile de tancuri suferite de forțele ruse în prima fază a războiului de utilizarea inadecvată a armelor combinate și de logistică slabă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel