Fostul aliat al Rusiei îl provoacă pe Putin. Sursele ruse spun că „își trimite toată apărarea antiaeriană în Ucraina” și are acoperirea Franței

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Surse ruse susțin că o fostă țară sovietică întoarce spatele Kremlinului, trimițând arme la Kiev.

Propaganda rusă, inclusiv celebrul blogger militar pro-război Fighterbomber, susțin că Armenia a oferit Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană ca parte a unui pachet important de ajutor militar.

Erevanul ar fi semnat un contract de 210 de milioane de euro cu Comisia Europeană pe 28 august pentru furnizarea de artilerie de 152 mm și muniție de tancuri și un sistem de apărare aeriană din epoca sovietică Kievului.

Potrivit surselor mainstream și din rețelele sociale, Armenia este în proces de a transfera aproape toate resursele sale de apărare aeriană în Ucraina prin porturile georgiene.

Armenia renunță treptat la echipamentul sovietic și cumpără echipament militar din Franța, India și Cehia. De asemenea, în iulie, pentru a doua oară, armenii și SUA au susținut exercițiul militar „Eagle Partner”. Comandamentul SUA pentru zona Europei și Africii a declarat că scopul acestor manevre a fost, printre altele, pregătirea pentru operațiuni comune de menținere a păcii, adică familiarizarea cu echipamentul militar de cealaltă parte.

 

Ce ar fi predat Armenia Ucrainei

Lansator de rachete, sursă foto: Ministerul Apărării de la Erevan 

Franța a fost în mod tradițional cel mai puternic susținător al Armeniei în cadrul Uniunii Europene. În urma întâlnirii din februarie dintre Macron și prim-ministrul armean Nikol Pashinian, Erevanul va primi arme franceze moderne, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană portabile Mistral (MANPADS), obuziere autopropulsate Caesar și sisteme radar în schimbul livrării armelor sale la Kiev, relatează KyivPost, care citează portalul de știri azer.az

Potrivit rapoartelor venite de la Moscova și Azerbaidjan, sistemele trimise în Ucraina includ sistemul de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune S-300, sistemul de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune 9K37 Buk, sistemul de rachete sol-aer 9K330 Tor, sistemul de rachete cu rază scurtă de acțiune 9K33 Osa.

În plus, există indicii că Erevan furnizează Ucrainei și rachete balistice tactice cu rază scurtă de acțiune OTR-21 cu focoase cu dispersie.

 

Armenia schimbă tabăra?

Unii analiști din spațiul rus consideră că motivația Erevanului nu este doar dorința de a ajuta Ucraina, ci și de a „provoca” din nou Rusia, căreia Armenia i-a întors în mare măsură spatele, după ce Moscova nu a intervenit în favoarea Armeniei în Nagorno Karabah.

Rusia era în mod tradițional aliatul Armeniei, dar relațiile lor s-au deteriorat în ultimele luni, în timp ce legăturile Moscovei cu Azerbaidjan s-au adâncit. Armenia a fost profund dezamăgită de inacțiunea Kremlinului cu privire la acțiunea rapidă a azerilor în Nagorno-Karabah.

În iunie, Pashinyan, adresându-se parlamentarilor din capitala Erevan, a declarat că țara sa și-a „înghețat” participarea la CSTO și va părăsi în curând blocul militar.

 

Cum va reacționa Rusia?

 

În august, după aproape 32 de ani, prezența grănicerilor ruși pe un aeroport internațional armean a luat sfârșit. Înțelegerea preciza că Rusia participă la protecția Armeniei cu aproximativ 4.500 de grăniceri și aproximativ același număr de soldați staționați.

Armenii consideră că retragerea grănicerilor din Erevan este primul pas în separarea de Rusia. Această mișcare a fost „împinsă” de către Nikol Pashinyan în mai, în timpul unei întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin . Rusia a respectat a doua parte a acordului, așa că polițiștii de frontieră ruși s-au retras de la granița armeano-azerbaidjană, unde Moscova a înființat o serie întreagă de stații de monitorizare în 2020, așa cum arăta și Deutsche Welle.

Rămâne de văzut cum va răspunde Kremlinul la această ultimă provocare a unui fost aliat. Rusia, care este angajată politic și militar în războiul din Ucraina, reacționează la comportamentul lui Erevan cu o combinație de avertismente și amenințări.

Armenia are o dependență economică semnificativă față de Rusia, principalul său partener comercial și investitor străin. Rusia furnizează Armeniei majoritatea necesarului de energie, inclusiv gaze naturale, și deține controlul asupra unor sectoare cheie, precum electricitatea și telecomunicațiile. De asemenea, mulți armeni lucrează în Rusia, trimițând sume importante de bani care contribuie la economia națională.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel